Vad är du intresserad av?

Studenter med varsin laptop som pratar med varandra

Frågor om studier?

Vill du ha någon att bolla med? Kontakta vägledare.

Det är roligare och lättare att plugga om du läser något som du är intresserad av. Hitta din utbildning utifrån dina egna intressen. Vad är du intresserad av?

Vet du vad du vill?

Oftast är det lättare och roligare att plugga något man är intresserad av. Ibland vet man helt enkelt inte hur man kan kombinera sitt intresse med sitt studieval. Blunda och försök se dig själv i framtiden. Hur ser den visionen ut? Kanske du lär känna vänner för livet genom din nya utbildning? Kanske har du det roligaste jobbet att gå till varje morgon?
Det är ok att inte veta allt på förhand. Det viktigaste är att våga ta steget till din vision. Sök en utbildning som du är intresserad av. Vet du inte vad du vill? Bli inspirerad av hur andra studenter har gjort och tänkt kring sitt val av utbildning. 

Läs mer om hur andra studenter har gjort och tänkt kring sitt val av utbildning. 

Tre studenter berättar om att ta steget att börja plugga.
DIY – bygg ihop din egen utbildning.
Byta inriktning – så tänker vi.

Svårt att välja utbildning?

Vilken utbildning är rätt för mig? Kanske har du redan gjort snabbtest för att luska fram ditt intresseområde. Ibland är det lättare att hitta rätt när du träffar någon som inspirerar dig och som har pluggat något du tycker verkar intressant. 
Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska dagbladet, berättar i videon om hur hon tänkte kring sin utbildning.

Studieval och karriärmöjligheter

Fundera på vad som är viktigt för dig. Hur vill du leva ditt liv? Vad tycker du är roligt, intressant och vad har du talang för? Vad är viktigt i livet? Diskutera gärna med kompisar, föräldrar och lärare. Försök att hitta inspirationen runtomkring dig, vi har utbildningsmöjligheter som passar alla. Med Sacos guide till studievalet kan du till exempel få en inblick i yrken, framtidsutsikter, lön och karriärrådgivning.

Studera på campus eller distans

Studenter i en öppen mötesyta i Blåsenhus

Ditt campus är din arbetsplats under dina studier. Här möts forskare, lärare och studenter i lärosalar, caféer, parker och bibliotek. Uppsala universitet har 12 campus, varav 11 ligger i Uppsala och ett i Visby.

Vill du plugga utan att flytta från hemorten eller studera vid sidan av arbetet? Då kan du läsa på distans.

Träffa universitetet

Studentrepresentant som pratar med besökare på en studentmässa

Möt våra studenter, studievägledare och informatörer på utbildningsmässor och på gymnasieresor. När Universitetsdagen i Uppsala anordnas, kan du passa på att besöka universitetet och få en smak av hur det är att plugga här. Du kan besöka universitetets olika campus för att se hur de olika studiemiljöerna ser ut. 

Funderingar kring studierna?

Att välja utbildning är ett stort val. Vänd dig till våra studie- och karriärvägledare! De ger information om universitetets utbildningar och erbjuder samtal kring studier, yrkesliv och arbetsmarknad. Har du frågor om högskoleregler, antagningskrav och examensregler går det bra att fråga dem.

Senast uppdaterad: 2022-01-14