Vad är skillnaden mellan kurser och program?

blalba

Du kan bygga din examen på två sätt – inom ett utbildningsprogram eller genom att läsa fristående kurser. Båda sätten kan leda till samma typ av examen.

Friheten att bygga din examen är större om du läser fristående kurser. Men det finns utbildningar som du bara kan läsa via program, till exempel läkarprogrammet och andra utbildningar som leder till yrkesexamen.

Så fungerar fristående kurser

Som ny student har du kanske svårt att välja utbildning. Då kan det kännas bra att prova på att läsa några kurser innan du bestämmer dig för vad du vill fördjupa dig inom.

Du skapar din egen utbildning

När du bygger din utbildning med fristående kurser skapar du din egen unika kombination av ämnen. Du kan läsa kurserna i vilken ordning du vill och ofta studera på deltid, kvällstid eller distans. Förutom kurser på hösten och våren finns det även ett antal sommarkurser.

Kurserna på grundnivå består av nybörjarkurser och fortsättningskurser. Du börjar med en nybörjarkurs i något ämne och kan sedan söka vidare till en fortsättningskurs inom samma område eller välja en ny nybörjarkurs

För att få läsa kurser på avancerad nivå krävs avklarade kurser om minst 120 hp på grundnivå.

Program

Gillar du klasskänslan passar programformen bra eftersom du oftast läser ihop med samma kursare under större delen av studietiden.

Kurser inom program

Även programmen består av olika kurser. De är förvalda i förväg och leder fram till en examen. Om du läser ett program är du oftast garanterad en plats under hela utbildningen.

En del program innehåller kurser eller moment som man inte har tillgång till via fristående kurser, till exempel olika praktikkurser eller uppsatskurser.

Programmen som startar på grundnivå omfattar mellan tre och sex år. (Kandidatprogrammen omfattar tre år och det längsta yrkesprogrammet sex år).

Programmen som startar på avancerad nivå omfattar oftast ett eller två år (magister- eller masterprogram). För att få läsa program som startar på avancerad nivå krävs en examen på grundnivå om minst 180 hp.

Vad är lättast att bli antagen till?

Vilket som är lättast att bli antagen till, program eller fristående kurs, kan variera mellan olika utbildningar och även mellan olika terminer. Om du är osäker på om du kommer att bli antagen kan det därför vara en god idé att söka till både program och fristående kurser.

Vilken väg ska jag välja?

Vilken väg som är bäst för just dig beror på flera saker. Du kanske vill välja en ämneskombination som inte ingår i något utbildningsprogram. Eller så kan du inte följa ett program på heltid eftersom du måste jobba samtidigt. I så fall är det bäst att läsa fristående kurser. Om du däremot vill bli sjuksköterska måste du läsa program. Utgå från din egen situation, så hittar du förhoppningsvis den väg som passar bäst för dig.

Få hjälp med studieval

Vänd dig till någon av universitetets studie- och karriärvägledare om du vill diskutera ditt studieval och hur du bäst bygger ihop din examen.

Frågor om studie- och karriärval

Träffa våra vägledare i Uppsala eller på Gotland. Du kan vända dig till universitetets generella studie- och karriärvägledning eller till en vägledare på en institution som är specialiserad inom institutionens ämnen och program.

Till studievägledningen

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin