Tema
Nyfiken på forskning som breddar ditt perspektiv? Varje månad presenterar vi ett nytt tema.
Hjärnan
Tack vare vår hjärna kan vi planera våra handlingar, reglera känslor och lösa avancerade problem. I hjärnan ryms också både positiva och negativa minnen. Men vad händer när den inte fungerar? Till exempel vid Alzheimers sjukdom, skallskador eller depression?
Fossilfri framtid
För att lösa framtidens elbehov, behöver vi tämja naturens krafter men också förändra vårt beteende. Uppsala universitet är en internationell smältdegel som samlar forskare från olika discipliner för att bidra till den gröna omställningen.
Klimat
Höjda temperaturer på jorden leder till smältande isar på Svalbard och nya sjukdomar i Sverige. För att hitta lösningar krävs flera olika perspektiv. Här samarbetar naturvetare, humanister och medicinare för att skapa en hållbar framtid.
Extremt
Hett och kallt, enormt och pyttelitet – här samlar vi forskning som knyter an till ytterligheter som extremväder, hälsofördelar med bastubad och liv i yttre rymden.
Supervalåret
Under år 2024 hålls nationella val i många av världens mest folkrika länder. Därför kallas det ett "supervalår". Men betyder alla dessa folkomröstningar att demokratin växer sig starkare? Eller är det ett spel för gallerierna?
Uppväxt
Hur ser framtiden ut för dagens barn och unga? Föräldrarna har en viktig roll att spela, men det har också vård, skola och socialtjänst. Med mer kunskap kan vi skapa bättre förutsättningar för barns utveckling.
Innovation
Celsiustermometern, graviditetstestet och läkemedel mot Alzheimers sjukdom är alla sprungna ur forskning vid Uppsala universitet – uppfinningsrikt och innovativt sedan 1477!
Mat
Vad vi väljer att äta påverkar inte bara vår egen hälsa, utan också vårt sociala liv och miljön runt omkring. Men vilken mat ska man välja för att leva så sunt som möjligt? Och vad händer när ätandet inte riktigt fungerar?
Mörker
Korta dagar, långa nätter. Vad passar då bättre än att omfamna mörkret i människan, universum och under våra fötter?
Frihet
Visst är det viktigt att tänka rätt, men då behöver vi också kunna tänka fritt.
Dåtid
Vad hade egentligen vikingarna i sina gravar? Och vilka var människorna som förliste med skeppet Vasa? Med ny teknik kan vi få en mer detaljerad bild av historien.
Intelligens
Artificiell intelligens kan förhindra hjärtinfarkt, men den kan också ta ditt jobb. Hur gör vi för att dra nytta av den nya AI-tekniken samtidigt som vi förebygger riskerna?
Sommar
Varför mår vi egentligen så bra i naturen? Varför bör man undvika fästingar och kan man verkligen fågelskåda i stan?