Spökpartiklar från det mörka i vår galax
Neutriner är partiklar som kan färdas genom jorden utan att kollidera. Tack vare forskning vid IceCube-teleskopet har man lyckats fånga dem på bild. Professor Olga Botner som ägnat en stor del av sin karriär att studera dessa spökpartiklar berättar hur det har gått till.
Monsterstjärnor och sökande efter utomjordiska civilisationer
Podd & text: Vid sidan av att lägga det stora pusslet om hur de första stjärnorna, galaxerna och svarta hålen bildades, är Erik Zackrisson en av ytterst få forskare i Sverige som har till uppgift att söka efter intelligent liv i rymden.
Sov dig till ett bättre liv
Alkohol, mobiltelefoner, koffein, familjestress, jobbstress, katter, halsbränna, klimakteriet och barn kan vara riktiga sömnbovar, menar bokaktuella sömnforskaren Christian Benedict. Här är hans bästa tips på hur du finner ro i sovrummet.
Mord på export
Vi svenskar är duktiga på att skriva uppskattade deckare. Men hur kom det sig att genren att blev ett sådant flaggskepp på bokmarknaden? Litteraturvetare Karl Bergman tar oss med på en mordkryddad resa och ger några hintar om vad man bör skriva för att bli rik.
Kaos eller kontroll när livet krisar
Podd & text: Vad är det som gör att vissa personer klarar motgångar och kriser bättre än andra? Förmåga att kunna kontrollera tankar, känslor och beteenden kan vara nyckeln, menar psykologiprofessor Karin Brocki.
Ångest syns på bilder av hjärnan
Vad händer i hjärnan när vi är rädda och känner ångest? Vid Uppsala universitet pågår forskning om hur vi kan hantera de här starka känslorna.
Hur sover kvinnor egentligen?
Varannan kvinna i Sverige har sömnproblem. Vad beror det på? Och hur stor roll spelar hormonerna under menscykeln? Det ska forskare i Uppsala ta reda på.
Okända svampar i underjorden
Genom att studera dna i olika jordar kan Anna Roslings forskarlag analysera kända och okända svampars förekomst och utbredning. De har till exempel hittat en helt ny grupp av svampar som de kallar urrotssvampar.
Nätverket som djupdyker i ångest
På vilket sätt finns ångest? Inom den kliniska forskningen pratar man ofta om de biologiska aspekterna. Men ångest kan också se olika ut beroende på tidsepok och kulturell kontext. Sedan några år tillbaka har ett nätverk vid Uppsala universitet träffats för att diskutera fenomenet tvärvetenskapligt.