Viktigt att skilja på positiv och negativ frihet
Vad menar vi egentligen när vi pratar om frihet? Är det frånvaro av tvång och hinder eller är det friheten att göra det vi innerst inne vill? Gina Gustavsson, forskare i statsvetenskap, förklarar varför det faktiskt kan vara en frihetshandling att hindra en vän från att dricka ett glas vin.

Olika åsikter – en väg till kunskap
I dagens polariserade debattklimat är det lätt att fastna i sina åsikter. Folke Tersman, professor i praktisk filosofi, har skrivit en bok som hjälper oss att ha ett mer prövande förhållningssätt. I forskarpodden berättar han mer om hur vi kan släppa på prestigekänslorna och komma från lusten att vilja ha rätt.

Akademisk frihet kräver lagstöd och resurser
KRÖNIKA. "Det som har hänt är att den självständighetskrävande akademiska verksamheten vid våra universitet och högskolor utan principdiskussion över tid har tillåtits glida in i ett lydnadsförhållande under statsmakten", skriver statsvetare Shirin Ahlbäck Öhman.

Varför så viktigt med akademisk frihet?
Fri forskning la grunden till att ett vaccin mot covid-19 kunde utvecklas så snabbt. Men den akademiska friheten är inte en självklarhet i Sverige idag. Christina Kullberg, Linda Wedlin och Dag Blanck ger sina perspektiv på hur forskning ska styras.

Då går svenskarna med på att pausa demokratin
Trots att vi värnar om vårt folkstyre, visar en studie att många svenskar anser att det är okej att pausa demokratin. Förvånande tycker Sten Widmalm, en av forskarna bakom studien. "Det betyder att vi har blivit lite slappa i tänket. Vi tar lite demokratin för given"

Fri från MS med effektiv behandling
Kan man bota MS? Ja, i vissa fall verkar det gå. Överläkare Joachim Burman berättar om behandlingen som gör det möjligt för tidigare MS-patienter att leva ett liv fritt från skov och medicin.

Fri från cancer med hjälp av virus
Immunterapi är ett nytt sätt att bekämpa cancer. Angelica Loskogs forskargrupp har utvecklat ett virus som tar sig in i cancercellen och aktiverar immunförsvaret.

Recept ger nya fossilfria bränslen
Kan man använda naturens egna processer för att skapa framtidens bränslen? Ja, menar forskare vid Uppsala universitet som nu försöker använda sig av sol, vatten och koldioxid för att producera bränsle i en konstgjord fotosyntes.

Omtvistat citat
I gyllene bokstäver över ingången till aulan i Universitetshuset i Uppsala står det: "Tänka fritt är stort men tänka rätt är större". Orden är ett citat av Thomas Thorild som studerade i Uppsala på 1700-talet. Han var en provocerande och kontroversiell tänkare som väckte debatt i sin samtid.

Fler teman
Nyfiken på mer forskning som breddar ditt perspektiv? Vill du veta hur vår hjärna fungerar, hur du kan bidra till den gröna omställningen eller hur det står till med demokratin i världen?
