Dåtid

Vad hade egentligen vikingarna i sina gravar? Och vilka var människorna som förliste med skeppet Vasa? Med ny teknik kan vi få en mer detaljerad bild av historien. Hos oss finns många samlingar från det förflutna som nu kan ses i ett nytt ljus.

Människorna som dog på Vasa

Dna-analys hjälper oss lära känna besättningen på skeppet Vasa. Tack vare den nya tekniken kan forskare Marie Allen se vad de hade för hårfärg, konsistens på öronvaxet och om de var musikaliska eller inte.

Ett fönster mot vikingatiden

Vilka var egentligen vikingarna? Vid Uppsala universitet finns en unik samling som ger nya svar. Se forskarna berätta om spelpjäser, svärd och vikingatida symboler som hittats i båtgravar utanför Uppsala.

Här avslöjas forntida dna

Idag kan vi ta reda på hur människor som fanns för tusentals år sedan levde, förflyttade sig och hur gamla de blev. Allt tack vara avancerad dna-teknik. Följ med in i Ancient DNA Lab, laboratoriet som sätter ljus på forntida kvarlevor.

Växtsamling med anor

Med skjutvapen försett med bila reste Linnés lärjunge Carl Peter Thunberg runt i världen för att samla in växter. Hans fynd och många andra växter finns idag sparade i Evolutionsmuseets herbarium. Hör Mats Hjertson berätta om samlingen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin