Mat

Vad vi väljer att äta påverkar inte bara vår egen hälsa, utan också vårt sociala liv och miljön runt omkring. Men vilken mat ska man välja för att leva så sunt som möjligt? Och vad händer när ätandet inte riktigt fungerar?

Att välja rätt mat kan gynna både miljön och hälsan. Eva Warensjö Lemming berättar hur vi kan äta i enlighet med de nordiska näringsrekommendationerna.

Vad sägs om idburgare eller braxen till middag? Gunilla Rosenqvist förklarar varför vi behöver bli bättre på att äta så kallad "blå mat".

Tavla som visar ett marknadsstånd med kött, korvar, ett kohuvud, grisfötter och fiskar. I bakgrunden syns människor. 

Matkonst från 1500-talet

Slaktarboden av konstnären Pieter Aertsen är ett av de äldre verken i Uppsala universitets konstsamling. På 1500-talet blev stilleben en självständig genre. En pionjär var Pieter Aertsen, verksam i Antwerpen. Målningar med vardagliga motiv, i det här fallet minutiöst arrangerade charkuterier, var en nyhet för den samtida publiken. Men den här målningen innehåller även ett kristet inslag – i bakgrunden syns den heliga familjen på flykt till Egypten. Från den 24 juni kommer denna målning att visas på nya Gustavianum.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin