Mat
Vad vi väljer att äta påverkar inte bara vår egen hälsa, utan också vårt sociala liv och miljön runt omkring. Men vilken mat ska man välja för att leva så sunt som möjligt? Och vad händer när ätandet inte riktigt fungerar?
Att välja rätt mat kan gynna både miljön och hälsan. Eva Warensjö Lemming berättar hur vi kan äta i enlighet med de nordiska näringsrekommendationerna.
Vad sägs om idburgare eller braxen till middag? Gunilla Rosenqvist förklarar varför vi behöver bli bättre på att äta så kallad "blå mat".
När maten luktar äckligt
Att inte kunna vistas i lunchrummet, gå på restaurang eller vara i köket när det lagas mat – det är verkligheten för några av patienterna som drabbats av parosmi (luktförvrängning).
”Vi behöver ha en fördjupad diskussion om vår mat”
REKO-ringar är ett exempel på hur man kan gynna lokal produktion. Men det behövs fler lösningar för att vi ska bli mindre beroende av global matproduktion, menar Daniel Lövgren, medlem i ett forskarnätverk med fokus på lokal mat.
På jakt efter en hållbar livsmedelssektor
Baljväxter i stället för kött kan göra matproduktionen mer hållbar. Men kommer bönderna våga ställa om? Och hur ska baljväxterna hottas upp så att fler väljer att äta dem?
Ny behandling till patienter med svår ätstörning
Kan minskad kontroll hjälpa patienter med anorexi? Tidigare studier visar lovande resultat. Nu ska forskare undersöka om behandlingen fungerar på de allra sjukaste patienterna.
"Svart bälte i tålamod" för att nå hälsosam vikt
Text & podd. Hur ska man hantera övervikt hos barn? Det är enklare att börja tidigt med små förändringar än att göra insatser i tonåren – och det krävs tålamod., menar professor Paulina Nowicka.
Skräpmat kan försämra vår djupsömn
Onyttig kost visade sig ge ytligare djupsömn. Resultaten kan ge ledtrådar om hur man bör äta för att kunna återhämta sig ordentligt när man sover.
Matkonst från 1500-talet
Slaktarboden av konstnären Pieter Aertsen är ett av de äldre verken i Uppsala universitets konstsamling. På 1500-talet blev stilleben en självständig genre. En pionjär var Pieter Aertsen, verksam i Antwerpen. Målningar med vardagliga motiv, i det här fallet minutiöst arrangerade charkuterier, var en nyhet för den samtida publiken. Men den här målningen innehåller även ett kristet inslag – i bakgrunden syns den heliga familjen på flykt till Egypten. Från den 24 juni kommer denna målning att visas på nya Gustavianum.