Vill bredda bilden av barns utveckling
Tack vare forskning vid Uppsala barn och babylabb vet vi mer om barns tidiga utveckling. Nu vill Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi, ta reda på hur det förhåller sig för barn i olika delar av världen.
Från skolstrejk till tillit
På 1800-talet var det inte ovanligt att föräldrar strejkade genom att hålla sina barn hemma från skolan. När välfärdssamhället växte fram blev bilden en annan. Sara Backman Prytz ska undersöka hur föräldrars relation till skolan förändrats genom historien.
Ska forska om tidiga insatser inom socialtjänsten
Vilka metoder fungerar för att tidigt fånga upp barn och unga som riskerar att fara illa? Det ska man ta reda på i ett nytt, tvärvetenskapligt forskningsprogram vid Uppsala universitet.
1 000 spädbarn ska följas till tonåren
Snart får vi veta mer om barns tidiga utveckling i ett unikt projekt vid Uppsala Babylab. "Det här kan bli ett stort kliv framåt för forskningen om barns utveckling", berättar Pär Nyström, en av forskarna i projektet.
Kan vi förebygga gängbrottslighet?
Gängbrottsligheten i Sverige är ett väldigt stort och komplext problem. Det finns inga enkla lösningar, men en sak kan vi göra, menar forskaren Anna Sarkadi: Satsa på viktiga insatser tidigt i barnets liv.
Läraren som sadlade om för att skapa en bättre skola
Rutiner, struktur, förutsägbarhet och trygghet är basen för en bra klassrumsmiljö där eleverna trivs och utvecklas, menar Martin Karlberg. Nu drar han igång ett forskningsprojekt där 100 skolor ska pröva två olika varianter av en metod som kallas IBIS-programmet.
”Dom skriker och jag skriker tillbaka”
Små barn kan berätta ingående om sina känslor och hur de har det hemma. De är också bra på att läsa av sina föräldrar och deras känslor, både genom att beskriva deras beteenden, ansiktsuttryck och röstlägen.
Aktivt hemspråk förstärker tvåspråkighet
Prata arabiska hemma, läs böcker och berätta sagor på arabiska med barnet, då kommer både hemspråket och svenskan att utvecklas. Det visar lingvist Rima Haddads avhandling.
Insatser för deprimerade mammor hjälper barn
Flera av barnets kognitiva förmågor påverkas av mammans mående, oavsett om det gäller en flyktingfamilj i Syrien eller familj under trygga förhållanden i Sverige, visar studier vid Uppsala universitet.
Så visar sig autism hos små barn
300 bäbisar har besökt babylabbet i Uppsala för att delta i olika experiment under ledning av Terje Falck-Ytter. Efter tolv års studier har han kunnat ringat in flera tidiga tecken på autism hos barn.
Tidigare teman
Nyfiken på forskning som rör innovation, mörker eller mat? Läs våra tidigare teman.