Är programmet rätt för dig?

Lara-Patricia, student.

Möt en student på programmet

Namn: Lara-Patricia Brokmeier
Från: Tyskland

Jag hade turen att få en praktikplats och jobba direkt med den lokala energiomställningen på Gotland.

Varför valde du det här programmet?
– För det första älskade jag läget och storleken på campus. Och för det andra hoppades jag att det här programmet skulle ge mig goda chanser att hitta ett jobb efteråt, eftersom det är ett ganska nytt studieområde och människor med vår bakgrund kommer att behövas mer och mer både nu och i framtiden.

Lever programmet upp till dina förväntningar?
– Definitivt! Jag förväntade mig egentligen ingenting innan jag började programmet, men det var rätt val för mig. Jag visste inte mycket om energiomställning, om jag ska vara ärlig, och det här programmet har gett mig en stor förståelse för alla utmaningar och möjligheter kopplade till det. Dessutom var det ett fantastiskt första universitetsprogram eftersom du verkligen får lära dig hur man arbetar vetenskapligt och det ger dig alla grunderna.

Hur var det att börja programmet?
– Det sker många evenemang i början och där kommer man i kontakt med många studenter från alla utbildningar på Campus Gotland. Campus är så litet att man verkligen lär känna människor ganska snabbt.

Vad har varit mest intressant hittills?
– Det mest intressanta var att jobba för kommunen här på Gotland. Under vår femte termin får vi välja vad vi vill göra. Vi kan studera utomlands, studera fristående kurser eller göra praktik. Jag hade turen att få en praktikplats och jobba direkt med den lokala energiomställningen på Gotland. Jag fick ett projekt att arbeta med ett digitalt verktyg som hjälper städer och kommuner att skapa en levande klimathandlingsplan och sätta upp mål för att minska utsläppen.

Hur är det inom ditt program?
– Inom vissa klasser är de väldigt nära varandra. Jag antar att det bara är möjligt med storleken på klasser som vi har. Det var fantastiskt att studera tillsammans med studenter från hela världen, och det är bra om du lär dig om energiomställning eftersom du får de olika perspektiven och lär dig hur energisystem ser ut i andra länder.

Vad är ditt mål med den här utbildningen?
– Att få en bred förståelse för energiomställning och hållbarhet och att vara väl förberedd för arbetslivet. Och jag tycker verkligen att programmet uppnår det. Vi hade många möjligheter i programmet att arbeta med riktiga projekt och förstudier med externa aktörer i energiomställningen på Gotland.

Vad hoppas du att du gör om fem år?
– Jag vet att jag definitivt kommer att stanna i Sverige, och jag flytta upp till Jämtland efter mina studier. Om fem år hoppas jag att jag antingen jobbar på kommunen där eller kanske på ett konsultföretag som jobbar med hållbarhet eller utsläppsminskning.

Höst 2022.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin