Magisterprogram i vindkraftsprojektering
60 hp
Idag sker en kraftig utbyggnad av vindkraften för att klara klimatmålen och energiförsörjningen samt möta efterfrågan på förnybar el. Det finns därför ett stort behov av yrkeskunniga som kan leda vindkraftsprojekt, både nationellt och internationellt. Det här ettåriga magisterprogrammet i vindkraftsprojektering är tvärvetenskapligt och öppet för naturvetare, samhällsvetare och teknologer. Programmet lägger grunden för en karriär inom den globala vindkraftsindustrin.
Hösten 2024 Hösten 2024, Visby, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Visby
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 2 september 2024
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Kandidatexamen om 180 hp inom teknik, naturvetenskap eller samhällsvetenskap. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Urval
-
Urval baseras på en sammanvägd bedömning av tidigare akademiska studier samt ett personligt brev där du förklarar varför du vill läsa programmet.
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 72 500 kr
- Studieavgift, totalt: 145 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2024
- Anmälningskod
- UU-P1871
- Mer inför anmälan
-
Till anmälan ska du bifoga ett personligt brev (1 sida).
Hösten 2025 Hösten 2025, Visby, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Visby
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 1 september 2025
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Kandidatexamen om 180 hp inom teknik, naturvetenskap eller samhällsvetenskap. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Urval
-
Urval baseras på en sammanvägd bedömning av tidigare akademiska studier samt ett personligt brev där du förklarar varför du vill läsa programmet.
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 72 500 kr
- Studieavgift, totalt: 145 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2025
- Anmälningskod
- UU-P1871
- Mer inför anmälan
-
Till anmälan ska du bifoga ett personligt brev (1 sida).
Om programmet
Det är nödvändigt att producera elektricitet med förnybara energikällor såsom vatten-, sol- och vindkraft, både för att minska koldioxidutsläppen i världen och klara energiförsörjningen. Idag sker en kraftig utbyggnad av vindkraften i Sverige för att möta industrins och transportsektorns stora behov. Energimyndigheten uppskattar att elkonsumtionen kommer mer än fördubblas innan 2050 vilket kommer att leda till ett stort underskott redan från början av 2030-talet. En liknande utveckling ser vi i många europeiska länder och resten av världen. Därför finns det ett stort behov av kunnig och kompetent personal som kan leda och genomföra energiomställningen.
Tidigare studenter vid programmet har idag nyckelpositioner inom vindkraftsindustrin över hela världen. Under dina studier kommer du att få träffa lärare, branschföreträdare och forskare; alla med expertkunskaper som bidrar till utvecklingen inom vindkraftområdet. Du kommer att kunna söka praktikplatser inom branschen och knyta kontakter med potentiella arbetsgivare.
Under programmet kommer du att
- lära dig att projektleda så att du kan planera, utveckla och leda vindkraftsprojekt
- ha ett nära samarbete med branschföreträdare
- kombinera kunskaper från natur- och samhällsvetenskap samt teknik
- samarbeta med studenter och lärare med olika akademisk och kulturell bakgrund.
Under programmet kommer du att få besöka vindparker och vindkraftverk, använda de senaste simulerings- och planeringsmetoderna och träffa många gästföreläsare som är experter i branschen.
Du får lära dig om byggnation av vindkraftsparker, och hur du uppskattar och klassificerar terrängen runt ett vindkraftsverk så att du kan beräkna energiproduktionen med hjälp av branschspecifika datorprogram. Du får också klättra upp i ett vindkraftsverk och se alla delar av vindkraftverkets maskinhus.
Studentprofil
Studentgruppen består av cirka 30 studenter från från olika länder och bakgrunder, vilket skapar en dynamisk lärandemiljö. Vissa kommer från arbetslivet och vill vidareutbilda sig för att kunna arbeta inom förnybar energi, andra från tidigare studier. Som blivande projektledare i vindkraftsindustrin ser de vikten i bra kommunikation, praktiska övningar och en internationell lärmiljö.
Längre ner på denna sida hittar du länkar till mer information om programmet och våra studenter, som intervjuer och länkar till våra konton på sociala medier.
Examen
Programmet leder till en naturvetenskaplig magisterexamen (Master of Science, 60 credits) med vindkraftsprojektering som huvudområde.
Upplägg
Detta ettåriga tvärvetenskapliga magisterprogram har tre huvudteman: planering för vindkraft, utveckling av vindkraftsprojekt samt projektledning/förvaltning av vindkraftsparker. Du blir introducerad till alla dessa ämnen redan i början av programmet. Undervisningen är tematiskt upplagd så ofta studerar du flera aspekter av vindkraftsutveckling samtidigt. Det finns även ett tvåårigt masterprogram i vindkraftsprojektering.
Termin 1
Höstterminen startar med en kurs i vindkraftsprojektering som ger grundläggande kunskaper och färdigheter inom området. Därefter följer kurser i vindresursbedömning, planering för vindkraft och vindkraftsteknik. Där får du den kunskap du behöver i meteorologi, planering och tillståndsfrågor samt om vindkraftverkens mekanik.
Termin 2
Under vårterminen kommer du att lära dig om anslutning av vindkraft till elnätet och fördjupar dina kunskaper i vindkraftsteknik. De kunskaper som du har fått i tidigare kurser kommer du att kunna tillämpa i en projektkurs där du får göra en förstudie. Terminen avslutas med ett individuellt examensarbete som även kan genomföras i samarbete med en partner inom industri eller forskning. I examensarbetet har du möjlighet att utforska och fördjupa dig i de ämnen som känns mest relevanta för dig.
Kurser inom programmet
Om undervisningen
Undervisningen på magisterprogrammet i vindkraftsprojektering sker i form av föreläsningar, seminarier, grupp- och projektarbete, fallstudier, rollspel, studiebesök, datalaborationer med mjukvaror som används i industrin, samt individuellt arbete. Eftersom mycket av utbildningen är baserat på grupparbeten och projekt, och intensiteten på utbildningen är hög, är det viktigt att du är aktiv under hela studieperioden.
Alla kurser fokuserar på relevanta kunskaper och färdigheter för vindkraftsindustrin och vindkraftsforskningen samt använder studentaktiva lärmetoder. Du får studera verkliga fall och öva på att förhandla, förbereda och genomföra rollspel av olika slags samråd och leda möten. Kurserna har olika examinationsformer såsom rollspel, muntliga presentationer, skriftliga rapporter, muntliga och skriftliga tentor.
Programmet är förlagt till Campus Gotland och har engelska som undervisningsspråk.
Karriär
Energibranschen är en av de snabbast växande branscherna i Sverige och världen. Därför finns det en mycket stor efterfrågan på utexaminerade från detta program. Många fick jobb inom tre månader efter examen och en del redan innan examen.
Läs mer om våra tidigare studenter
Programmet förbereder dig för ledande befattningar inom den globala vindkraftsindustrin. Några av de befattningar som våra tidigare studenter innehar är:
Projektledare, konsult och handläggare
- projektledare
- senior projektledare
- konsult inom förnybar energi
- vindresursanalytiker
- miljöhandläggare
- projektör
- tekniskt råd inom vindkraftsplanering
Cheftsbefattningar
- platschef
- marknadschef
- affärsutvecklingschef
- förvaltningschef
- verkställande direktör
Akademiska jobb
- universitetslärare
- forskningsassistent
- doktorand
- forskning- och utvecklingsingenjör
Beroende på din bakgrund och ditt intresse finns fler karriärmöjligheter, och du får även utmärkta möjligheter att nätverka med de många gästföreläsare som bjuds in till programmet. Söker du ditt första jobb efter att ha gått programmet kommer du att ha gedigna kunskaper och färdigheter inom vindkraftsprojektering och goda karriärmöjligheter. Har du dessutom tidigare arbetserfarenhet kommer du att kvalificera dig för högre ledningsbefattningar inom branschen.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.
Är programmet rätt för dig?
Vad säger våra studenter om programmet, och var jobbar våra alumner?
Plugga i Visby
Hur är det är att vara student på Campus Gotland?
Registrera ditt intresse
Få löpande information inför anmälan.
Utbildningsplan
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2025
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2024
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2023
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2022
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2021
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2020
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2019
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2018
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2017
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2016, version 2
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2016, version 1
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2015
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2014
Studieplan
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2025
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2024
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2023
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2021
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2020
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2019
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2018
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2017
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2014, version 3
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2014, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2014, version 1
Kontakt
- För frågor om programmet, kontakta programansvarig Liselotte Aldén:
- vindmaster@geo.uu.se
- 0498-10 83 64
- WhatsApp: +46 732 70 37 24
- För frågor om antagning och registrering, kontakta studentservice Campus Gotland:
- studentservice-cg@uu.se
Student
Du som är student hittar information om dina studier i studentingången.