Simulerings- och optimeringsbaserad analys för att stödja utformning av byggnader med nettonollenergibalans över livscykeln

Att kombinera passiva åtgärder med aktiva och förnybara lösningar för att säkerställa livscykelbaserade netto-nollenergibyggnader till lägsta möjliga kostnad.

Grundinformation

  • Period: 2022-11-01 – 2027-12-31
  • Finansiär: Energimyndigheten

Beskrivning

Att erhålla byggnader med nettonollenergi under livscykeln är avgörande för det långsiktiga målet om nettonollutsläpp av växthusgaser i Sverige till 2045. Utöver passiva åtgärder, såsom materialval i klimatskärmen, spelar aktiva och förnybara åtgärder (exempelvis VVS-system, solceller, vindkraftverk) en nyckelroll för att stödja livscykel-nettonollenergibyggnader pga. deras potential att kompensera för överskottsenergianvändningen under en byggnads livscykel. Tidigare forskningsstudier har huvudsakligen fokuserat på livscykelanalys av passiva åtgärder, utan att beakta hur sådana åtgärder behöver kombineras med aktiva och förnybara åtgärder för att säkerställa livscykel-nettonollenergibyggnader till lägsta kostnad. Denna studie syftar till att öka kunskapen och tillhandahålla ett verktyg baserat på genetiska algoritmer och maskininlärning för att analysera och optimera flera olika åtgärder och därmed stödja livscykel-nettonollenergibyggnader.

  • Uppsala universitet, avdelning för byggteknik och byggdmiljö
  • Einar Mattsson
  • Skanska
  • Uppsala skolfastigheter

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin