Ingela Marklinder
Professor vid Institutionen för kostvetenskap
- Telefon:
- 018-471 23 12
- E-post:
- Ingela.Marklinder@ikv.uu.se
- Besöksadress:
- BMC
Husargatan 3
752 37 Uppsala - Postadress:
- Box 560
751 22 UPPSALA
Ladda ned kontaktuppgifter för Ingela Marklinder vid Institutionen för kostvetenskap
- Akademiska meriter:
- Professor
Kort presentation
Professor i kostvetenskap. Undervisar i livsmedelsmikrobiologi, livsmedelsvetenskap och hälsokommunikation. Forskningen har genomgående ett hälsoperspektiv och inriktar sig på livsmedelssäkerhet och konsumenter. I ett annat projekt behandlas rågbrödskvalitet och hälsokommunikation.
Forskning
Fullkornskonsumtion bland unga vuxna i Sverige genom tillämpning av Health Action Process Approach (HAPA).
Projektet pågår under 2023-2024 i samarbete med SLU, Fazer AB och i dialog med Institutionen för hälsopsykologi vid Freie Universität, Berlin. Syftet är att förutsäga vilka faktorer som ligger bakom fullkornskonsumtion hos unga vuxna (18-44 år) med tillämpning av kommunikationsmodellen Health Action Process Approach (HAPA). Att äta 90 g fullkorn dagligen från olika spannmålsprodukter är en näringsrekommendation. En diet med ett för lågt fullkornsinnehåll är en stark kostrelaterad riskfaktor för funktionsjusterade levnadsår (DALY). Bristande kunskap om hälsoriskerna med ett för lågt intag av fullkorn samt otillräcklig planering av att dagligen äta fullkornsprodukter indikerar att vara barriärer för fullkornskonsumtion. Projektet fokuserar på unga vuxna (18-44 år) eftersom de normalt äter en för låg mängd fullkornsprodukter.
Vårdpersonals kunskap, attityd och förmåga att kommunicera livsmedelssäkerhet.
Projektet är planerat till att starta hösten 2024. Syftet är att utforska vårdpersonals uppfattning om sin roll i att kommunicera livsmedelssäkerhet. Projektet kommer att fokusera på attityder till livsmedelssäkerhet, kunskapsnivå om patogener, riskfyllda livsmedel, förmåga att identifiera behovet av information om livsmedelssäkerhet samt hur kunna förutsäga faktorer bakom att kunna kommunicera ett livsmedelssäkert beteende. Modellen Health Action Process Approach (HAPA) kommer att tillämpas i syfte att kunna undersöka vilka mekanismer som ligger bakom individers beteende. Modellen bygger på faktorer som riskuppfattning, self-efficacy och planerad måluppfyllelse samt information om de faktorer som kan förutsäga ett beteende. Matförgiftning kan vara lindrig och tillfällig, men också få allvarliga konsekvenser som leder till sjukhusvistelse och dödsfall. Det gäller särskilt utsatta grupper som barn under fem år, sköra äldre, gravida, personer som genomgår cancerbehandling eller andra sjukdomar som ger ett sämre immunförsvar. Konsumenternas kunskaper om livsmedelssäkerhet och livsmedelshantering är osäkra och det finns ingen given check point för att säkerställa att kunskap om livsmedelssäkerhet lärs ut till konsumenter. Ett ännu outforskat område är i vilken utsträckning vårdpersonal, till exempel dietister, kan kommunicera livsmedelssäkerhet till sina patienter, som ofta tillhör en utsatt kategori och vars privata hushåll inte omfattas av livsmedelslagstiftningens krav.

Publikationer
Urval av publikationer
CHANCE: a healthy lifestyle in terms of food handling and hygiene
Ingår i British Food Journal, s. 223-234, 2013
Hälsopåstående om ämnen i livsmedel
Ingår i Näringslära för högskolan, s. 279-288, Liber, 2013
Ingår i British Food Journal, s. 910-925, 2012
Health awareness and behavour of the elderly: between needs and reality: A comparative study
Ingår i Romanian Journal of Applied Psychology, s. 81-87, 2009
Studentlitteratur, 2007
Selection of lactic acid bacteria as probiotic strains by in vitro tests
Ingår i Microecology and Therapy, s. 37-49, 2002
Senaste publikationer
Food safety and healthcare professionals: the need for education and research
Ingår i Food Control, 2025
- DOI för Food safety and healthcare professionals: the need for education and research
- Ladda ner fulltext (pdf) av Food safety and healthcare professionals: the need for education and research
Fecal microbiota composition affects in vitro fermentation of rye, oat, and wheat bread
Ingår i Scientific Reports, 2023
- DOI för Fecal microbiota composition affects in vitro fermentation of rye, oat, and wheat bread
- Ladda ner fulltext (pdf) av Fecal microbiota composition affects in vitro fermentation of rye, oat, and wheat bread
To understand whole grain consumption among young adults in Sweden. HAPA construct study.
Ingår i Book of Abstract: 37th Annual Conference of the European Health Psychology Society, s. 163, 2023
Grains: a major source of sustainable protein for health
Ingår i Nutrition reviews, s. 1648-1663, 2022
- DOI för Grains: a major source of sustainable protein for health
- Ladda ner fulltext (pdf) av Grains: a major source of sustainable protein for health
Ingår i Foods, 2022
- DOI för A Structural Equation Model Demonstrating the Relationship between Food Safety Background, Knowledge, Attitudes and Behaviour among Swedish Students
- Ladda ner fulltext (pdf) av A Structural Equation Model Demonstrating the Relationship between Food Safety Background, Knowledge, Attitudes and Behaviour among Swedish Students
Alla publikationer
Artiklar i tidskrift
Food safety and healthcare professionals: the need for education and research
Ingår i Food Control, 2025
- DOI för Food safety and healthcare professionals: the need for education and research
- Ladda ner fulltext (pdf) av Food safety and healthcare professionals: the need for education and research
Fecal microbiota composition affects in vitro fermentation of rye, oat, and wheat bread
Ingår i Scientific Reports, 2023
- DOI för Fecal microbiota composition affects in vitro fermentation of rye, oat, and wheat bread
- Ladda ner fulltext (pdf) av Fecal microbiota composition affects in vitro fermentation of rye, oat, and wheat bread
Grains: a major source of sustainable protein for health
Ingår i Nutrition reviews, s. 1648-1663, 2022
- DOI för Grains: a major source of sustainable protein for health
- Ladda ner fulltext (pdf) av Grains: a major source of sustainable protein for health
Ingår i Foods, 2022
- DOI för A Structural Equation Model Demonstrating the Relationship between Food Safety Background, Knowledge, Attitudes and Behaviour among Swedish Students
- Ladda ner fulltext (pdf) av A Structural Equation Model Demonstrating the Relationship between Food Safety Background, Knowledge, Attitudes and Behaviour among Swedish Students
A Proposed Theoretical Model for Sustainable and Safe Commensality among Older Adults
Ingår i International Journal of Environmental Research and Public Health, 2021
- DOI för A Proposed Theoretical Model for Sustainable and Safe Commensality among Older Adults
- Ladda ner fulltext (pdf) av A Proposed Theoretical Model for Sustainable and Safe Commensality among Older Adults
Food safety at home: Serbian students
Ingår i British Food Journal, s. 3689-3703, 2021
Ingår i Food Control, 2020
Exploring the Role of Dietitians in the delivery of Food safety Information
Ingår i Food Protection Trends, s. 277-282, 2019
Adolescents' sources for food safety knowledge and trust
Ingår i British Food Journal, s. 549-562, 2018
Consumers' health-related perceptions of bread - Implications for labeling and health communication
Ingår i Appetite, s. 285-293, 2018
Ingår i Food Quality and Preference, s. 26-37, 2017
Food safety teaching influenced by frames, traditions and subjective selections
Ingår i International Journal of Home Economics, s. 79-88, 2017
Self-reported food safety knowledge and behaviour among Home and Consumer Studies students
Ingår i Food Control, s. 265-272, 2016
Ingår i Journal of sensory studies, s. 283-295, 2016
Best-before date: food storage temperatures recorded by Swedish students
Ingår i British Food Journal, s. 1764-1776, 2015
Ingår i Food & Nutrition Research, s. 24024, 2014
'Teaching Young Consumers': food safety in home and consumer studies from a teacher's perspective
Ingår i International Journal of Consumer Studies, s. 357-366, 2014
CHANCE: a healthy lifestyle in terms of food handling and hygiene
Ingår i British Food Journal, s. 223-234, 2013
Health communication in relation to healthy eating among elderly
Ingår i Psychology and Health, s. 281-282, 2013
Ingår i British Food Journal, s. 910-925, 2012
Health awareness and behavour of the elderly: between needs and reality: A comparative study
Ingår i Romanian Journal of Applied Psychology, s. 81-87, 2009
Consumers´ability to discriminate aflatoxin-contaminated Brazil nuts
Ingår i Food Additives and Contaminants, s. 56-64, 2005
Home storage temperatures and consumers handling of refrigerated foods in Sweden
Ingår i Journal of Food Protection, s. 2570-2577, 2004
Selection of lactic acid bacteria as probiotic strains by in vitro tests
Ingår i Microecology and Therapy, s. 37-49, 2002
Ingår i Nutrition Research, s. 1483-1492, 1998
Phytate reduction in whole grains of wheat, rye, barley and oats after hydrothermal treatment
Ingår i Journal of Cereal Science, s. 83-91, 1997
Ingår i Food Quality and Preference, s. 285-292, 1996
Effects of flour from different barley varieties on barley sour dough bread
Ingår i Food Quality and Preference, s. 275-284, 1996
Ingår i Tidskrift För Hälsa, s. 52-59, 1996
Ingår i Food microbiology (Print), s. 363-71, 1995
Ingår i Food microbiology (Print), s. 487-495, 1995
Böcker
Studentlitteratur AB, 2014
Studentlitteratur AB, 2014
Studentlitteratur, 2007
Doktorsavhandlingar, sammanläggning
Kapitel i böcker, delar av antologi
De små mikroorganismernas storhet en hälsorisk - att förebygga klagomål om matförgiftningar.
Ingår i Klagandets diskurs, s. 163-171, Uppsala universitet, 2015
Ingår i Livsmedelsvetenskap, s. 277-306, Studentlitteratur AB, 2014
Ingår i Livsmedelsvetenskap, s. 351-375, Studentlitteratur AB, 2014
Ingår i Livsmedelsvetenskap, s. 139-150, Studentlitteratur AB, 2014
Ingår i Livsmedelsvetenskap, s. 67-96, Studentlitteratur AB, 2014
Hälsopåstående om ämnen i livsmedel
Ingår i Näringslära för högskolan, s. 279-288, Liber, 2013
Konferensbidrag
To understand whole grain consumption among young adults in Sweden. HAPA construct study.
Ingår i Book of Abstract: 37th Annual Conference of the European Health Psychology Society, s. 163, 2023
Ingår i IAFP European Symposium of food safety, 25-27 April 2018, Stockholm, Sweden., s. 38, 2018
Food safety education makes a difference
Ingår i Food safety education makes a difference, s. 80, 2018
Food Safety communication among teachers' in Home and Consumer Studies
2015
Healthiness mapping The sensory quality of healthy bread according to consumers
2015
Food Safety education in Home and Consumer Studies
2014
2014
2014
Sensory and health related characteristics of rye bread in Sweden
2014
Hygiene and learning in Home and Consumer Studies
2013
Quality perception of bread among Swedish consumers in the light of the carbohydrate debate
2012
s. 40-46, 2009
Cold Food Storage - the 70+ need for Information
Ingår i IAFP´s Fourth European Symposium on Food Safety, Lisbon, Portugal 19-21 November 2008, s. 8-8, 2008
Cold food storage - the 70+ Need for Information.
Ingår i Proceedings at the IAFP´s Fourth Symposium on Food safety 19-21 Nov. 2008, Advancements in Food Safety Lisbon, Portugal, 2008
Fermented oatmeal soup qualifies as functional foods.
Ingår i In Proceedings from the 6:e Nordic Congress in nutrition, Göteborg, Sweden., 1996
Ingår i In Proceedings from "Livsmedel 95", in Göteborg, Sweden., 1995