Linnémuseet – Linnés hem i Linnéträdgården

Linnémuseet är inrymt i prefektbostaden i Linnéträdgården i Uppsala. Där bodde Carl von Linné och hans familj under andra halvan av 1700-talet. I museet visas en samling möbler, föremål och målningar som berättar om Linnés liv både som vetenskapsman och privatperson.

Hemma hos familjen Linné

När Carl von Linné tillträdde som professor i medicin och botanik 1741 var huset i så dåligt skick att han vägrade att flytta in med sin fru och sin späde son. Det hus som Olof Rudbeck den äldre hade låtit uppföra 1693 som prefektbostad för akademiträdgården var enligt Linné ”mera likt en rövarkula och ett ugglenäste” och byggdes om kraftigt innan han kunde flytta in runt 1743. Huset har fungerat som bostad åt universitetets tjänstemän fram till 1935. Den siste som bodde här var universitetets director musices, tonsättaren Hugo Alfvén.

Familjeliv och vetenskaplig gärning

Carl von Linné blev världsberömd redan under sin livstid. Hans ättlingar sparade många av familjens föremål. 1917 grundades Svenska Linnésällskapet, som under ett sekel har byggt upp den samling som ligger till grund för Linnémuseet. Samlingen ger en unik inblick i Carl von Linnés vetenskapliga gärning och berättar om en professorsfamiljs liv i vardag och fest.

I museet finns föremål från Carl von Linnés resor, hans tid som professor och hans vetenskapliga verksamhet. Det stora porträttet av Linné i samedräkt målat av Martin Hoffman 1737 visar hur han ville visa upp sig som ung berest vetenskapsman i början av sin karriär. Här finns sekretären där han satt och arbetade samt ett av de herbarieskåp där han ordnade torkade växter utifrån sitt banbrytande sexualsystem. Termometern från orangeriet är den äldsta bevarade med Celsius-skalan. Här finns även ett reseapotek som minner om Linnés verksamhet som läkare.

Husgeråd, textilier och möbler berättar om hemmets och familjens roll i Linnés yrkesliv. Linnés rikt broderade väst och dotterns blomstrande bröllopsklänning i siden ger en uppfattning om familjens status. Fru Sara Elisabets välskötta linneförråd med dukar och servetter i holländsk och tysk linnedamast användes för representation i hemmet. Här finns den kinesiska teservisen med Linnés favoritblomma, linnea, och silversamlingen där många föremål är vängåvor från kollegor och studenter. Mest känd är skålen som ska ha använts för den stora mängd smultron Linné åt på äldre dagar för att lindra sina giktbesvär.

Konsten visar Linnés status

I museet finns ett porträtt av Carl von Linné iklädd pudrad peruk och med krås i halsen. Bilden är en pastellteckning, rokokotidens mest populära porträtteknik vid sidan av oljemåleriet och utförd av hovintendenten Gustav Lundberg 1753. Lundberg var en av de mest eftersökta porträttkonstnärerna i Sverige. Att det är just han som avbildar Linné, visar att Linné räknades till de främsta bland de svenska vetenskapsmännen och kulturpersonligheterna vid denna tid.

Konstsamlingarna vid Uppsala universitet ansvarar för möbler, konst, kläder och andra föremål i Linnémuseet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin