Disputation och examen
Forskarutbildningen innefattar en kursdel och en avhandlingsdel om tillsammans 240 högskolepoäng och kräver åtta terminers heltidsstudier. Doktorsavhandlingens omfattning framgår av den allmänna studieplanen för varje forskarutbildningsämne. Licentiatexamen omfattar 120 högskolepoäng.
Av en person med doktorsexamen förväntas förmåga till självständigt och kritiskt tänkande, goda ämneskunskaper, vetenskapliga metodologiska färdigheter, förmåga att identifiera intressanta och forskningsbara frågeställningar samt pedagogiska färdigheter och förmåga att uttrycka sig väl både i tal och i skrift.
Doktorsavhandling, licentiatuppsats och spikning
Doktorsavhandling
Doktorsavhandlingen ska under minst tre terminsveckor före disputationen finnas tillgänglig på universitetsbiblioteket. Avhandlingen skall också sändas till varje institution inom landet med forskning och forskarutbildning inom det ämne avhandlingen tillhör, så att den finns tillgänglig minst två veckor före disputationen.
Spikning innebär att doktoranden offentligör ett sammandrag av avhandlingen (abstract tillsammans med uppgifter om själva disputationen). Spikningen är nödvändig för att få disputera. Förr spikades avhandlingen upp på universitetets officiella anslagstavla. Det går fortfarande att göra men den obligatoriska spikningen sköts idag elektroniskt via universitsbiblioteket. När den elektroniska spikningen är klar läggs din disputation automatiskt in i disputationskalendariet.
Licentiatuppsats
Licentiatuppsatser kan spikas i universitetsbibliotekets lokaler i Blåsenhus. Licentiatseminariet ska utlysas på institutionens hemsida minst tre terminsveckor innan seminariet genomförs.
Mer information om avhandlingsproduktion och spikning
Mer information om framtagande av doktorsavhandling, licentiatuppsats och spikning finns i fakultetens Anvisningar för framtagande av licentiatuppsatser och doktorsavhandlingar och på universitetsbibliotekets webbplats.
Länk till fakultetens anvisningar för framtagande av licentiatuppsatser och doktorsavhandlingar
Länk till universitetsbibliotekets webbplats med information om avhandlingsproduktion och spikning
Disputation och licentiatseminarium
Disputation
För doktorsexamen krävs dels att doktoranden har blivit godkänd i de prov som ingår i kursdelen, dels har fått sin doktorsavhandling godkänd. Kursdelen godkänns av examinator och avhandlingen skall muntligen försvaras vid en offentlig disputation.
Inför disputationen utser fakultetsnämnden ordförande för disputationsakten, opponent och betygsnämnd utifrån riktlinjerna efter ansökan på särskild blankett. Vid disputationen fyller betygsnämnden i ett betygsnämndsprotokoll.
Beslut om ordförande, opponent, betygsnämnd samt tid och plats för disputation fattas av dekan efter förslag från prefekt. Förslag fylls i på särskild blankett och sänds till fakultetsnämnden via e-postadress utbvet@utbildningsvetenskap.se minst tre månader innan disputationen. Lokal bokas av huvudhandledaren innan förslaget sänds till fakultetsnämnden. Blanketten finns på denna sida:
Länk till blanketter och mallar
Tid för disputation bokas via det elektroniskt bokningssystemet Disputationskalendern
Länk till Disputationskalendern
Licentiatseminarium
Beslut om opponent och betygsnämnd samt tid och plats för seminariet fattas av prefekt efter förslag av huvudhandledaren. Förslag fylls i på särskild blankett och sänds till prefekten minst två månader innan seminariet. Lokal bokas av huvudhandledaren innan förslaget sänds till prefekten. Blanketten finns på denna sida:
Examen och examensbevis
Bevis på genomgången och godkänd forskarutbildning utfärdas av examensenheten efter ansökan av doktoranden/licentianden. Ansökan skall göras först när alla kurser har rapporterats i LADOK (universitetets digitala dokumentationssystem för studier på alla nivåer).
Promotion
Det allra sista steget är promotionen, en akademisk fest för alla nya doktorer som avlagt sin examen under terminen. Du anmäler dig själv till promotionen.
Mer information om doktorspromotionen på universitetets webbplats