Attraktiva innovationsprojekt 2019

Mottagare av Uppsala universitets innovations utmärkelse Attraktivt innovationsprojekt 2019

Mottagarna av Attraktivt innovationsprojekt 2019 firades i Humanistiska teatern.

Nya cancerterapier, teknik för storskalig användning av maskininlärning och tekniker som kan underlätta läkemedelsutveckling är några av de innovationer som tar form i de projekt som fick utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt 2019. Totalt uppmärksammades femton projekt och startups och här presenteras ett urval av dessa.

MolBoolean – ny metod att via färgmärkning av både enskilda proteiner och komplex utvinna mer information ur cell- och vävnadsprover än vad som hittills varit möjligt. Verktyget förväntas öppna viktiga dörrar inom både cellforskning och cancervård och har utvecklats av Ola Söderbergs forskargrupp vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap.

Mer om MolBoolean online

Enphasys – företaget har grundats av Janneke Keeemink och Christel Bergström, institutionen för farmaci, för att vidareutveckla och kommersialisera en egenutvecklad och patenterad teknik som kan förkorta tiden från en ny lovande läkemedelsmolekyl, ge patienter bättre läkemedel och på vägen minska antalet djurförsök.

Enphasys online

Anatycan – i projektet har forskarna Marika Nestor och Anja Mortensen, institutionen för immunologi, genetik och patologi, utvecklat en målsökande molekyl som binder specifikt till anaplastisk sköldkörtelcancer (ASC), en cancerform som idag står utan behandlingsalternativ. Metoden har visat hög och specifik terapeutisk effekt på ASC i prekliniska tumörmodeller. Förhoppningen är att metoden kan bana väg för utveckling av en effektiv behandling.

Uppsala Therapeutics – företaget utvecklar och kommersialiserar ny design av befintlig teknik som skapar förutsättningar för nya läkemedel. Bakom företaget står Jöns Hillborn och Oommen Varghese, institutionen för kemi – Ångström, tillsammans med Oommen P Oommen vid Tampere University och Victor Hartman som är VD för bolaget.

Uppsala Therapeutics online

Cellda (tidigare MM18 Medical) – ny metod för klinisk analys som avsevärt kan minska sjukvårdskostnader för prostatacancer. Företagets grundare är Erik Wilander, institutionen för kvinnors och barns samt Sören Nygren.

Cellda online

Percy Roc - använder mikrovågor till att härda kolfiber. Dragos Dancila och Kristiaan Pelckmans, institutionen för fysik och astronomi har tillsammans grundat företaget för att kommersialisera mikrovågsteknik för nya användningsområden. Som ett första steg kommer den att användas för att härda kolfiberkompositer inom flyg- och fordonsindustrin.

Percy Roc online

Individanpassade immunterapier – en unik idé för att bekämpa cancer. Sara Mangsbo, institutionen för farmaceutisk vetenskap, har tillsammans med Helena Persson och kollegor som leder SciLifeLabs plattform kring antikroppsutveckling (DDD), utvecklat en plattformsteknologi som påminner om vaccinering för att få kroppen egna immuncellerna att expandera och specifikt angripa cancern. Behandlingen blir individanpassad men plattformen använder vissa generiska komponenter för att förkorta tiden till behandling. Företaget Strike Pharma grundades 2020 i syfte att kommersialisera den egenutvecklade och innovativa ADAC-teknologin.

Strike Pharma online

Scaleout – mjukvara som underlättar användning av artificiell intelligens. Företaget Scaleout Systems erbjuder en ny lösning för integritetsbevarande och säker maskininlärning som utvecklats av bland andra Andreas Hellander och Salman Toor, institutionen för informationsteknologi.

Scaleout Systems online

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin