Strategisk hantering av forskningsresultat
Har du koll på dina kunskapstillgångar och deras potential att göra skillnad för människor och samhället? I UU Innovations poänggivande kurs för doktorander får du chansen att upptäcka hur du kan identifiera framtidens innovationer i din forskning, ta kontroll över användningen av dina resultat och effektivt bidra till att de kommer till nytta bortom den akademiska världen.



Fakta om kursen
Kursen innehåller: Tre obligatoriska halvdagsseminarier i form av fysiska träffar på olika campusområden vid Uppsala universitet.
Kursen ges: Två gånger per år, under vår- och hösttermin.
Kursarrangör: UU Innovation
Vem kan delta?: Alla forskare, från doktorander till professorer, på Uppsala universitet samt vid Högskolan i Gävle och Högskolan Dalarna.
Poäng: För doktorander är kursen poänggivande och motsvarar 3 hp i forskarutbildningen.
Språk: Kursen ges på engelska.
Antal platser: Max 30 deltagare per kursomgång.
Efter kursen: Du kommer ha en bättre förståelse för vilka kunskapstillgångar du skapar och vara bättre rustad att ta tillvara på dem. Du kommer ha grundläggande kunskaper om immaterialrätt och avtal, och varför det kan vara viktigt att ta kontroll över dina kunskapstillgångar.
Nya perspektiv på forskning och nyttiggörande av resultat
Kanske har du hört om lärarundantaget och vet att du själv äger rätten till resultaten av din forskning, och att det gäller även om du är doktorand. Då känner du säkert också till att det ger dig möjlighet att ta dina resultat vidare till något som skapar nytta även utanför det rent akademiska sammanhanget.
Men hur går det till? Vad är det första steget, och hur vet jag ens om min forskning skulle kunna bli något som är användbart även för andra? Och kan eller bör jag kontrollera hur mina resultat används?
Det här är frågor vi kommer att arbeta med under kursen Strategisk hantering av forskningsresultat. Under tre seminarier går vi igenom grunderna för hur kunskapstillgångar som skapas inom forskningen kan identifieras, kontrolleras och paketeras. Syftet är att stärka dina förutsättningar för fortsatt forskning samtidigt som du lär dig att effektivt bidra till att dina resultat kommer till användning och skapar nytta för en bredare publik.
Varje seminarium innehåller ett praktiskt moment där du direkt får tillämpa dina nyvunna kunskaper för att få nya perspektiv på din egen forskning och på hur du skulle kunna skapa nytta av resultaten i samhället.
3 seminarier
För deltagare inom alla ämnesområden
Den här kursen är speciellt utvecklad för dig som är doktorand eller forskare. Den är också utformad för att passa deltagare inom alla ämnesområden.
Vi på UU Innovation har lång erfarenhet av att stötta forskare från alla vetenskapsområden med idéutveckling, där just strategisk hantering av forskningsresultat är en förutsättning.
Poänggivande kurs för doktorander
Om du är doktorand får du poäng för kursen. Den motsvarar 3 hp i din forskarutbildning. Övriga deltagare som fullgör kursen får ett kursintyg.
För att bli godkänd på kursen behöver du:
- Delta i samtliga tre seminarier
- Slutföra de tre uppgifter som kommer att delas ut under kursen
Varför ska jag gå kursen?
Kursen är perfekt för dig som är nyfiken på nyttiggörande och innovation i relation till din egen forskning, och vill lära dig mer. Kursen ger dig en grundläggande förståelse för olika typer av kunskapstillgångar som genereras i forskning, och hur användningen av dessa kan kontrolleras och regleras genom immaterialrättsligt skydd. Den metod som du får lära dig för att identifiera, kontrollera och prioritera kunskapstillgångar från din forskning erbjuder en struktur som är till nytta även i din forskarvardag. Utöver att stärka dina möjligheter att skapa ytterligare värde av dina resultat så kan kursens innehåll också stärka din forskning. Om du har koll på din forsknings potential och hur denna kan tas tillvara så kommer det att vässa dina ansökningar och öka din chans att säkra finansiering för din forskning.
Dessutom kommer du att träffa doktorand- och forskarkollegor utanför ditt eget fält, vilket kan ge nya perspektiv och idéer.
När du gått kursen kommer du bland annat ha koll på:
- Vad kunskapstillgångar är och varför det är viktigt att ha koll på dem
- Vilka kunskapstillgångar du skapar i din forskning och vilka av dem som skulle kunna skapa värde även utanför forskningsmiljön
- Vad lärarundantaget är och hur bisyssleregler fungerar
- Hur nyttiggörande av forskningsbaserade kunskapstillgångar kan gå till och exempel på former för nyttiggörande
- Vad immaterialrätt är, hur den fungerar och är relevant för din forskning och dina möjligheter att nyttiggöra resultaten
- Avtal och varför det är viktigt att tänka efter före, och ta hjälp vid behov
- Olika strategier för att utveckla idéer till innovation
Intresserad av kursen?
Vill du veta när nästa kursomgång äger rum? Hör av dig till oss så skickar vi en påminnelse när det är dags att anmäla sig till höstterminens kurs.
Kontakt
Har du frågor om kursen och vill ha mer information? Mejla till kursansvarig på UU Innovation, Nhils Forslund