Examensarbete

Examensarbete C i matematik, 15 hp, kan endast läsas inom kandidatprogrammet i matematik och examensarbete D (15 hp för ettårig magisterexamen) och E (30 hp för tvåårig masterexamen) kan endast läsas inom masterprogrammet i matematik. Går du inte på något av dessa program men önskar göra ett examensarbete i matematik så kan du ansöka om att bli antagen till senare del av program.

I kursplanen kan du läsa om behörighet, mål och innehåll i kursen:

Hur går det till?

Nedan följer en beskrivning av hur examensarbetet går till. En komplett instruktion med mallar och andra anvisningar hittar du på kurssidan i Studium när du blivit registrerad på kursen.

Hitta exjobb i tid

Börja i god tid fundera över vilket examensarbete du vill göra för att hitta ett ämne eller frågeställning samt en handledare som har tid. Läs mer under rubriken "Hitta ett examensarbete och en handledare".

Informationsmöte

På höstterminen hålls ett informationsmöte för de som planerar göra sitt examensarbete vilket aviseras till studenter i åk 2 på kandidatprogrammet och årskurs 1 på masterprogrammet via Studium. På detta möte är representanter från våra sex olika forskningsområden representerade och presenterar potentiella handledare och exjobbsprojekt.

Exjobbs-matchmaking-event

För att erbjuda både studenter och externa exjobbsintressenter chansen att dela intressen/behov och att träffas anordnar matematiska institutionen ett exjobbs-matchmaking-event under höstterminen.

Antagning till vårterminen

För examensarbete C och E: sök kursen som vanligt genom att logga in på antagning.se. Sista ansökningsdag är 15 oktober.

För examensarbete D: sök genom att fylla i registreringsformulär för exjobb inom masterprogrammet i matematik - se länk nedan.

Antagning till höstterminen

Kontakta studievägledaren vid matematiska institutionen för registrering efter att du kommit överens med din handledare om en prelimär titel och schema. Det görs genom att fylla i och lämna in aktuellt formulär nedan.

Registreringsformulär för Examensarbete C Pdf, 238 kB.

Registreringsformulär för exjobb inom masterprogrammet i matematik. Pdf, 170 kB.

Studievägledare

Matematiska institutionens studievägledare sköter registreringen på kursen samt svara på frågor om kursen eller hänvisa dig vidare till rätt person.

Exjobbskoordinator

Exjobbskoordinator kan hjälpa dig att välja handledare och ämnesgranskare. Kontaktuppgifter fås via studievägledare.

Programansvarig

Programansvarig för kandidatprogrammet i matematik håller i den övergripande informationen om kursen och är den som håller i informationsmöte, uppstartsmöte och halvtidsuppföljning. Till honom kan du vända dig för alla slags frågor om kursen.

Handledare

Handledarens huvuduppgift är att vara ett stöd under planering och genomförande av examensarbetet. Handledaren hjälper till med att bestämma ämne och disposition för arbetet. Under arbetets gång läser handledaren utkast och ger återkoppling.

Handledaren kan vara en lärare eller forskare vid matematiska institutionen, vilket kallas intern handledare. Alternativt kan det vara någon från en annan institution eller företag/myndighet, vilket kallas extern handledare.

Ämnesgranskare

Om du har en extern handledare behövs även en ämnesgranskare från matematiska institutionen som säkerställer att arbetet har den nivå och det omfång som krävs för kursen Examensarbete C. Ämnesgranskaren bedömer också när arbetet är klart för redovisning. Vid internt examensarbete är handledare och ämnesgranskare vanligen samma person.

Examinator

Examinator är den som har det formella betygssättande uppdraget för ditt exjobb. Han/hon ska godkänna att arbetet påbörjas, och granskar så småningom ditt exjobb i slutet, efter ämnesgranskarens godkännande. Att ämnesgranskaren godkänt dig betyder alltså inte säkert att allt är klart. Det är tvärtom ganska vanligt att examinator begär en komplettering, men då oftast inte på ämnesmässig grund, utan troligare på grund av brister i struktur, språk, referenshantering, etc.

Välj ett ämne som passar dig

Att välja ett ämne som passar dig och dina framtidsplaner är en förutsättning för ett lyckat examensarbete. Börja fundera i god tid så att du även kan vara ute i god tid med att hitta en handledare. Du behöver också fundera på om du vill göra ett externt eller internt arbete. För att få inspiration kan du till exempel kolla på redan genomförda examensarbeten eller prata med studenter som redan gjort sitt examensarbete. Ett annat bra sätt är att gå på andra studenters presentationer av examensarbeten vilka du hittar i institutionens kalendarium för examensarbetespresentationer.

Externt examensarbete

Att göra ett externt arbete på ett företag eller en myndighet är ett ypperligt sätt att få erfarenhet av hur matematik används i arbetslivet. Det är också ett sätt att knyta värdefulla kontakter.

Läs mer om att göra externt examensarbete

Internt examensarbete

Om du vill göra ett internt arbete behöver du kontakta en potentiell handledare på matematiska institutionen. Fundera på vilken inriktning du vill ha på arbetet. Det kan vara allt från en specifik frågeställning till ett ämnesområde du är intresserad av. Ta sedan kontakt med någon som håller på med ett närliggande matematiskt delområde. Till din hjälp kan du använda matematiska institutionens hemsida eller examensarbeteskoordinatorn. Det viktigaste är att fråga. Om du råkar hamna lite fel, så kan oftast den som du pratar med föreslå någon.

Registrering

För att kunna bli registrerad ska du först komma överens med din handledare om preliminär titel och tidsperiod för ditt examensarbete. Därefter ska du fylla i registreringsformuläret (se nedan) och lämna in den till vår studievägledare (om du inte redan gjort det i samband med ansökan till kursen). Därefter kan du själv registrera dig på kursen medan registreringstiden är öppen. Har du inte hunnit i tid så kan studievägledaren registrera dig efter att du lämnat in blanketten.

Registreringsformulär för Examensarbete C Pdf, 238 kB.

Registreringsformulär för exjobb inom masterprogrammet i matematik Pdf, 170 kB.

Sätt upp en tidsplan

Examensarbetet ska genomföras inom givna tidsramar och en del av uppgiften är att planera arbetet. Det rekommenderas att du genomför en veckovis tidsplan för hur arbetet ska genomföras, där du även tar hänsyn till de kurser du eventuellt läser parallellt. När du är registrerad på kursen hittar du en mall för tidsplanen på kurssidan i Studium. Ett examensarbete på 15 högskolepoäng genomförs vanligen på halvfart under en hel termin eller på helfart under en halv termin. För examensarbete E förväntas du arbeta heltid med uppsatsen, så om du har andra åtaganden (t.ex. omtentor) måste du ta hänsyn till detta och antingen börja tidigare eller fortsätta under sommaren.

Uppstartsmöte och halvtidsuppföljning (endast examensarbete C)

Alla som är registrerade på kursen Examensarbete C under vårterminen bjuds in till ett uppstartsmöte där vi går igenom hur examensarbetet genomförs på bästa sätt. Runt mitten av terminen kommer vi ha en halvtidsuppföljning där alla får presentera sina projekt.

Att skriva uppsats - material från andra universitet

Läs in dig på ämnet

Diskutera med din handledare vilken litteratur du behöver läsa in dig på och planera när du tänker läsa vad. Se till att inte börja med skrivandet för sent eftersom det ofta kan ta längre tid än förväntat.

Skriv ett tidigt utkast

Det är också viktigt att handledaren får tid på sig att granska utkast och att det därefter finns tid att göra omskrivningar och justeringar. En bra idé kan vara att ha ett utkast på en första del färdigt relativt tidigt så att handledaren redan då kan börja ge återkoppling.

Stäm av regelbundet

Se till att under arbetets gång regelbundet stämma av mot planeringen. Att planeringen inte håller tidsmässigt behöver inte innebära något problem om du direkt reviderar den så att den blir mer realistisk.

Planera tidigt uppsatsens disposition

Att lära sig att skriva en matematisk uppsats är ett av målen med kursen. Det uppnås i praktiken genom övning och återkoppling från handledaren.

Diskutera tidigt uppsatsens disposition med handledaren. Vilken disposition som passar varierar beroende på uppsatsens område och karaktär, men innehåller vanligen delar som: inledning, problembeskrivning, bakgrund, genomgång av matematisk teori, resultat och slutsatser. Du kan också titta på några tidigare examensarbeten inom samma område för att få en ide om hur dispositionen brukar vara.

Före presentationen

När handledaren/ämnesgranskaren bedömer att uppsatsen är klar för redovisning ska den presenteras muntligt vid ett seminarium, vanligtvis mellan 45 och 90 minuter. Seminarierna organiseras av examensarbeteskoordinatorn i slutet av varje vårtermin, men det går även att hålla seminariet vid ett annat tillfälle. Presentationstiderna publiceras i matematiska institutionens kalendarium.

Presentationen

Deltagare på seminariet är du som presenterar, handledaren, ämnesgranskaren samt andra intresserade studenter, lärare och forskare. Ett bra sätt att få en bild av hur presentationerna går till är att delta i andras presentationer. Det rekommenderas därför starkt att du deltar i några andra studenters presentationer innan du håller din egen. För examensarbete E krävs att du aktivt deltar i minst en
annan sådan presentation.

Examination

Efter presentation och eventuell finjustering av arbetet ska det lämnas in via Studium för plagiatkontroll. Till varje examensarbete utses en examinator som bedömer om arbetet ska godkännas. Du och din handledare/ämnesgranskare ska vara överens om att arbetet är i färdig form. Om examinatorn bedömer att arbetet behöver revideras på något sätt kontaktar denne er. Efter att du fått besked om att uppsatsen godkänts ska du publicera/arkivera den i DiVA (instruktion finns på kurssidan i Studium).

Ditt godkända slutbetyg på exjobbet rapporteras av examinator till Ladok, med det datum du lämnade in rapporten som examensdatum. Den rapporttitel som anges i registret tas från den godkända rapportens framsida, inte från blanketten du fyllde i från början.

När du är klar med dina kurser kan du ansöka om examen.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin