Teologiska institutionens ordning för fusk- och plagiatärenden

Plagiat kallas det när man skriver av andras texter utan att ange källa eller återger texter ordagrant eller nästan ordagrant utan att använda citattecken. Exempel på fusk är att vid en tentamen använda icke tillåtna hjälpmedel, såsom otillåtna anteckningar och lappar. Andra exempel på fusk är samarbete mellan studenter vid individuella obligatoriska uppgifter och ändring/komplettering av text i en rättad, återlämnad skrivning.

Det är inte tillåtet att använda AI-genererad text (från tex ChatGPT) och lämna in den som egen text. Det är inte heller tillåtet att använda/ladda andra studenters skriftliga arbeten. I slutändan är det den kursansvariga läraren som beslutar vilka hjälpmedel som får användas, så fråga gärna läraren om du är osäker på vad som gäller. Men om det inte är explicit uttryckt att det är tillåtet att använda AI-genererad text, så räkna med att det inte är tillåtet.

Enligt lagtexten räcker det att en student har försökt fuska för att disciplinär åtgärd ska kunna vidtas. Det krävs inte att fusket har fullbordats. Det räcker till exempel att ha lappar med sig till tentamen med avsikt att använda dem som hjälp, oavsett om man sedan faktiskt använder lapparna eller inte.

Kursansvarig lärare ansvarar för att informera om fusk och plagiat i såväl skriftlig som muntlig form i samband med kursstart. Lärare som misstänker fusk eller plagiat är skyldig att överlämna ärendet till prefekten.

Det är studentens ansvar att ta del av information om vad som är tillåtet och inte tillåtet vid till exempel tentamen och uppsats.

Ordning för fusk- och plagiatärende

Teologiska institutionens ordning för fusk- och plagiatärende:

1. Undervisande lärare

2. Examinator

3. Prefekt

4. Rektor

5. Disciplinnämnden

Undervisande lärare

Vid misstanke om fusk inleds processen med ett samtal mellan undervisande lärare/ studierektor med pedagogisk inriktning och student, där studenten informeras om misstankarna och får möjlighet att ge sin syn på saken. Betygsättande lärare ska inte själv göra en egen utredning, men bereda ärendet genom att samla in underlag i form av till exempel examinationsuppgift, instruktion för examinationsuppgift, utdrag från Urkund och epostkonversation. Underlaget lämnas till prefekten.

Examinator och prefekt

Tillsammans samråder examinator och prefekt om den fortsatta hanteringen av ärendet. Prefekten beslutar efter samråd med examinator och efter samtal med studenten om det ska göras en anmälan.

Rektor

Om ärendet inte avskrivs görs en formell anmälan som ställs till rektor vid Uppsala universitet. Studenten har då möjlighet att yttra sig över anmälan. Studenten kan få stöd och råd av studentkårens studentombud. Prefekten har utrett ärendet på uppdrag av rektor och föredrar ärendet i disciplinnämnden. Utifrån utredningen beslutar rektor: • att ärendet lämnas utan vidare åtgärd, • att tilldela studenten varning, eller • att hänskjuta ärendet till disciplinnämnden.

Disciplinnämnden

Om ärendet går vidare till disciplinnämnden kallas studenten, prefekten och eventuella övriga berörda till nämndens sammanträde. Disciplinnämnden består av rektor, en lagfaren ledamot, en lärarrepresentant och två representanter som utses av studentkårerna.

Nämndens beslut kan bli:

• att ärendet lämnas utan åtgärd,

• att studenten tilldelas en varning, eller

• att studenten blir avstängd från studier under en viss period.

Beslut om avstängning från undervisningen gäller i regel omedelbart. Beslutet registreras i studentregistret Ladok och berörda institutioner och CSN informeras om det. Studenten har rätt att överklaga beslut om varning eller avstängning till förvaltningsrätten och studenten har möjlighet att ansöka om inhibition i väntan på förvaltningsrättens dom.

Institutionen får inte vidta någon egen disciplinär åtgärd mot studenten, varken under utredningstiden eller efter disciplinnämndens beslut.

Fusk leder i normalfallet till att examinationsbeslutet skjuts upp till dess disciplinärendet är avgjort. Det finns ingen automatisk koppling mellan disciplinnämndens beslut och godkännande av examinationen. Även om disciplinnämnden inte beslutar om någon påföljd kan studenten bli underkänd, om examinator bedömer att tentamen eller uppsatsen inte når upp till kursmålen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin