Teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet
Uppsala universitet har en unik bredd av ämnesområden inom teknik och naturvetenskap. Vi forskar och utbildar inom biologi, datavetenskap, fysik, geovetenskap, kemi, matematik och teknik. Vetenskapsområdets framgångsrika forskning och utbildning bidrar till att universitetet kontinuerligt rankas bland de hundra främsta i världen.
En avgörande faktor för framgången är våra många samarbeten med företag, samhälle och andra universitet. Utbyte inom och över ämnesgränserna, tillsammans med en kultur av akademisk frihet, skapar en kreativ miljö som möjliggör forsknings- och utbildningsframgångar.
Organisation och styrning
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, tillika vetenskapsområdet, utgör cirka en tredjedel av Uppsala universitet och är en av Sveriges mest kompletta fakulteter. Besök vår medarbetaringång för en presentation av vår organisation och styrning.
Organisation och styrning vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Våra campusområden
Teknisk-naturvetenskaplig forskning och utbildning bedrivs vid fem campus, varav fyra i Uppsala och ett på Gotland.
Biomedicinskt centrum, BMC
Ett av Europas största center för livsvetenskaperna med forskning och utbildning inom biologi, farmaci, kemi, medicin och kostvetenskap. Här utbildas bland annat läkare, apotekare, receptarier och biomedicinare.
Evolutionsbiologiskt centrum, EBC
Forskning och utbildning i biologi och evolutionära processer på alla nivåer samt forskning i fysiologi, utvecklingsbiologi och ekotoxikologi. Här finns också Evolutionsmuseet med fokus på botanik, zoologi och paleontologi.
Geocentrum
Geocentrum erbjuder utbildning och forskning inom geovetenskap – allt från stenar och vulkaner till jordbävningar, klimat och koldioxidlagring.
Campus Gotland
I världsarvsstaden Visby erbjuder vi utbildningar inom bland annat humaniora, juridik, teknik och naturvetenskap, samhällsvetenskap, språk, teologi och utbildningsvetenskap.
Ångströmlaboratoriet
Här utbildas naturvetare och ingenjörer och här bedrivs forskning i fysik, kemi, matematik, teknik, energi och materialvetenskap. Här finns också Nordens största renrum.
Vetenskapsområdet i korthet
- 2422 (2042 heltidsekvivalenter) varav 37 procent kvinnor
- 206 professorer
- 2,7 miljarder i årlig omsättning
- 14 000 studenter
- 6 002 studenter (omräknat till helårstudenter)
- 10 civilingenjörsprogram
- 6 högskoleingenjörsprogram
- 8 kandidatprogram
- 2 magisterprogram
- 31 masterprogram
- ca 588 forskarstuderande (med en aktivitet på minst 80 procent)
- 158 doktorsexamina
- 825 mkr/år i fakultetsanslag för forskning
- 1 018 mkr/år i externfinansierad forskning
- 2 230 publikationer i internationella tidskrifter/år
(siffrorna gäller 2022)