Kallt och svettigt

År 2025–2026 genomför Uppsala universitet tillsammans med skolelever i åldrarna 10–15 medborgarforskningsprojektet Kallt och svettigt.

Forskningsprojektet ska bidra till att forskarna ska få bättre förståelse för hur utomhustemperaturen påverkar människor i olika miljöer. Medforskarna, dvs skoleleverna, bidrar med att intervjua vuxna människor i sin närhet samtidigt som de mäter temperaturen och skickar in sin data till forskarna på Uppsala universitet. Genom sin medverkan får eleverna inblick i frågor om klimat, väder, extremväder, hur man gör temperaturmätningar, hur man genomför intervjuer och om hur forskning går till. Projektet startar före sommaren 2025 och pågår under hela läsåret 2025/2026. Läraren väljer själv när under året man vill vara aktiv.

Projektet har plats för 250 skolklasser.

Anmälan

De 250 platserna för medverkande skolklasser i projektet är fyllda.

Skulle du ändå vilja vara med i projektet med din klass kan du kontakta oss ifall det har uppstått några restplatser.

Mejla oss din förfrågan på teknat-skola@uu.se, så återkommer vi med besked.

Temperaturen påverkar människors hälsa och välmående. En stor del av temperaturvariationerna beror på vädret, men den byggda miljön kan också påverka hur varmt eller kallt det är. Ett tättbebyggt område med höghus har ofta högre temperaturer än ett grönt villaområde och städer har högre temperaturer än den omgivande landsbygden. Därför upplever olika människor olika temperaturer, även om de bor nära varandra. Det betyder också att temperaturerna i en väderprognos kanske inte är representativa för det specifika område vi befinner oss i. Det här kan bli problematisk när det är extremt varmt eller kallt, då temperaturen har störst effekt på folkhälsan.

Kallt och svettigt är ett medborgarforskningsprojekt som vill undersöka hur människor i Sverige upplever utomhustemperaturer där de bor och hur temperaturerna varierar mellan närliggande områden. Från och med juni 2025 kommer mellanstadie- och högstadieklasser runt om i hela Sverige att vara med och hjälpa forskare från Uppsala universitet med att mäta temperaturen utomhus och intervjua människor.

Elevernas mätningar och intervjuer är viktiga pusselbitar för att ge forskarna en bättre förståelse för hur utomhustemperaturen påverkar människor. Materialet hjälper också forskarna att upptäcka hur olika byggda miljöer påverkar utomhustemperaturerna. Den nya forskningen kan sedan bidra till att det blir mer jämställt när svenska städer utvecklas, till exempel genom att fler träd planteras i områden med många hus för att sänka temperaturen under varma sommardagar.

Vilka forskare ingår i projektet?

Forskningen leds av Gabriele Messori, professor vid institutionen för geovetenskaper. I arbetsgruppen ingår också Elena Raffetti, doktor i medicin och gästforskare vid institutionen för geovetenskaper.

Både Gabriele Messori och Elena Raffetti ingår i Climes – svenskt centrum för extrema klimathändelser.

Se introfilmen om projektet

Här hittar du handledning för lärare som deltar i projektet samt instruktion för att introducera elever till att bli medforskare.

Lärarhandledning

Så här kan du som lärare genomföra projektet med din skolklass

Forskarutbildning för medforskare

Så här kan du som lärare introducera dina elever till att bli medforskare

Frågor och svar om projektet

FAQ för Kallt och svettigt

Se filmen om hur det går till

Forskare i projektet

Gabriele Messori

Professor, föreståndare för Climes

Elena Raffetti

Doktor i medicin, gästforskare

Kontakt

  • Har du frågor om någon av våra aktiviteter? Kontakta respektive ansvarig eller skicka ett mail till teknat-skola@uu.se.
  • teknat-skola@uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin