Kataloger över äldre material

Om du inte hittar det du söker i bibliotekets söktjänst kan du leta vidare i våra äldre kataloger och index. Nedan följer ett urval.

Börja med att söka i Alvin. Om du inte hittar det du söker kan du gå vidare till våra digitaliserade bibliotekskataloger:

 • Gravyrkatalogen – gravyrer och litografier i bibliotekets samlingar. Här kan du hitta graverade porträtt, landskapsbilder och konstverk. Material beställs fram direkt i katalogen.
 • Porträttkatalogen – porträtt av personer i bibliotekets samlingar, t.ex. fotografier, teckningar och gravyrer. Material beställs fram direkt i katalogen.

Läs mer om hur du hittar och tar del av våra bildsamlingar

Börja med att söka i Alvin. Om du inte hittar det du söker kan du gå vidare till våra digitaliserade bibliotekskataloger:

 • Handskriftsindex – sökingång till bibliotekets handskriftskataloger. Här kan du söka på personnamn och hitta hänvisningar till brev och handskrifter i olika samlingar och arkiv. Informationen pekar vidare mot andra kataloger, där du kan läsa mer om handskriften, men du kan också beställa direkt i Handskriftsindex.
 • Ämnesindelade handskriftssamlingen – den äldre handskriftssamlingen är indelad i olika ämnesområden eller kategorier, t ex. teologi, juridik, naturalhistoria, matematik, svensk historia.

Läs mer om hur du hittar och tar del av våra handskrifter, brev och arkivmaterial

Börja med att söka i Alvin och Libris. Om du inte hittar det du söker kan du gå vidare till våra digitaliserade bibliotekskataloger:

 • Utländska kartor – världskartor och kartor över olika länder, specialkartor m.m. Handskriven katalog som digitaliserats. Material beställs fram direkt i katalogen.

Läs mer om hur du hittar och tar del av våra kartor

Börja med att söka i Alvin och Libris. Om du inte hittar det du söker kan du gå vidare till våra digitaliserade bibliotekskataloger. Material beställs fram direkt i katalogen:

Läs mer om hur du hittar våra noter och musikalier

Börja med att söka i Libris. Om du inte hittar det du söker kan du gå vidare och leta i våra digitaliserade bibliotekskataloger. Material beställs fram direkt i katalogen:

 • Katalog -1962 – böcker, tidskrifter och publikationer som förvärvats till Uppsala universitetsbibliotek från 1600-talet fram till och med år 1962. Delar av innehållet finns också i Libris och bibliotekets söktjänst. Det äldre tryckta material du inte hittar i Katalog -1962 kan ibland hittas i katalogen Aurivillius:
 • Aurivillius och Inventariet – böcker och tidskrifter som förvärvats till Uppsala universitetsbibliotek till och med 1796. I Aurivillius finns hänvisningar till Inventariet, som är ordnat efter inventarienummer. I Inventariet kan det finnas fler uppgifter om boken och ibland det signum du behöver för att beställa fram dem. En stor del av materialet är dock infört i Katalog -1962, så börja sökningen där.
 • Bibliotheca Walleriana– medicinsk och naturvetenskaplig litteratur från ca 1490–1940 ur Wallersamlingarna
 • Personverser – tryckta verser, skrivna till enskilda personer, i samband med tillfällen som bröllop, begravningar, akademiska utnämningar etc.
 • Predikningar – tryckta predikningar.
 • Svensk biografi – tryckta personalier eller minnesteckningar över svenska privatpersoner och kungligheter, t.ex. likpredikningar, hyllningsverser och mindre biografier.

Läs mer om hur du hittar och tar del av våra äldre böcker och tryck

Ytterligare kataloger och mer utförlig information finns på sidorna Hitta via materialtyp.

FÖLJ UNIVERSITETSBIBLIOTEKET PÅ

facebook
instagram
Chatten är stängd!