Äldre tryck – Tryck från mitten av 1400-talet fram till och med 1850

Med äldre tryck menas här tryckta böcker och småtryck från boktryckarkonstens födelse i mitten av 1400-talet fram till och med 1850. Tidsgränsen mellan äldre och modernt tryck beror på att man vid mitten av 1800-talet gick från att trycka i handpress med lösa typer till att trycka med maskinpress. Samtidigt gick man också över från att använda papper tillverkat av lump till det sämre, men billigare, pappret av trämassa.

Vår samling av äldre tryck har sedan grundandet av biblioteket på 1620-talet byggts upp genom donationer, inköp och svenska pliktleveranser. Tyvärr har en del böcker försvunnit genom tiderna.

Sök efter äldre tryck

Börja med att söka i bibliotekets söktjänst, Libris och Alvin. Om du inte hittar det du söker kan du gå vidare till följande kataloger:

  • Katalog -1962 – böcker, tidskrifter och publikationer som förvärvats till Uppsala universitetsbibliotek från 1600-talet fram till och med år 1962. Delar av innehållet finns också i Libris och bibliotekets söktjänst. Det äldre tryckta material du inte hittar i Katalog -1962 kan ibland hittas i katalogen Aurivillius:

  • Aurivillius och Inventariet – böcker och tidskrifter som förvärvats till Uppsala universitetsbibliotek till och med 1796. I Aurivillius finns hänvisningar till Inventariet, som är ordnat efter inventarienummer. I Inventariet kan det finnas fler uppgifter om boken och ibland det signum du behöver för att beställa fram dem. En stor del av materialet är dock infört i Katalog -1962, så börja sökningen där.

  • Bibliotheca Walleriana – medicinsk och naturvetenskaplig litteratur från ca 1490–1940 ur Wallersamlingarna.

  • Personverser – tryckta verser, skrivna till enskilda personer, i samband med tillfällen som bröllop, begravningar, akademiska utnämningar etc.

  • Predikningar – tryckta predikningar.

  • Svensk biografi – tryckta personalier eller minnesteckningar över svenska privatpersoner och kungligheter, t.ex. likpredikningar, hyllningsverser och mindre biografier.

Ta del av våra äldre tryck

Se digitaliserade samlingar

En del av samlingarna är digitaliserade och går att se i Alvin – plattform för digitala samlingar och digitaliserat kulturarv.

Se samlingar som inte ännu är digitaliserade

Vill du studera material som inte är digitaliserat än så är du välkommen att besöka oss och studera materialet på plats eller beställa en digital kopia.

Bokhylla med äldre böcker och ett porträtt av en man i skägg.

FÖLJ UNIVERSITETSBIBLIOTEKET PÅ

facebook
instagram
Chatten är öppen!