En folkkyrka i förändring

Svenska kyrkan 25 år efter skiljandet från staten

Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka, som i samverkan mellan en demokratisk organisation och kyrkans ämbete bedriver en rikstäckande verksamhet. (2 § lag (1998:1591) om Svenska kyrkan)

Forskare i juridik och religionssociologi samlas i detta initiativ för att uppmärksamma att det gått 25 år sedan Svenska kyrkans relation till staten ändrades. Vi studerar här vad denna förändring har inneburit. Under denna tid har medlemsantalet sjunkit från 83 % till drygt 50 %, deltagandet vid kyrkliga förrättningar har minskat och de ekonomiska ramarna har medfört förändringar hos såväl styrningen av som den vardagliga verksamheten i kyrkan. Det nya regelverket - nämligen lagen om svenska kyrkan och kyrkoordningen - har nu funnits och tillämpats i hela 25 år. Kyrkan har kommit att bli Sveriges största medlemsorganisation samtidigt som den fortfarande regulatoriskt särbehandlas och hålls nära staten och det allmänna. Under detta kvartssekel har dessutom religioners plats och synlighet i samhället ökat.

Vi studerar tvärvetenskapligt hur Svenska kyrkans uppdrag och förvaltning har utvecklats under denna tid, om förändringsprocesserna har påverkat Svenska kyrkans identitet och hur den uppfattas, samt hur man lever upp till att vara en öppen folkkyrka med en demokratisk organisation som har en rikstäckande verksamhet.

Ansvarig: Linnea Lundgren

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin