Var tioende svensk arbetslös trots industrins behov

Trägubbar med skyltar där det står att de behöver ett jobb.

Bild: Adobe Stock

Svensk industri har ett stort behov av personal, samtidigt som var tionde svensk är arbetslös. Olof Åslund, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, intervjuas i Dagens Arbete om det glapp som finns mellan arbetssökandes kompetens och arbetsgivarnas behov, och menar att lösningarna kräver nytänkande.

Porträttbild

Olof Åslund

I januari 2025 rapporterade Arbetsförmedlingen att arbetslösheten låg på samma nivå som under pandemin. Samtidigt som arbetslösheten stiger söker industrin personal. En prognos visar att det kommer att behövas 145 000 personer inom de kommande två åren för att täcka industrins behov.

Det finns dock en ”mismatch” mellan arbetsgivarnas krav och de arbetssökandes kompetens. Industriarbeten betraktas ofta som lågkvalificerade jobb som vem som helst kan utföra. I dag ställs dock högre krav på arbetarna, vilket försvårar rekryteringen av kvalificerad arbetskraft.

Under 1960-talets arbetskraftsinvandring till Sverige kunde man i princip ta en människa och ställa den vid en maskin. Men i dag är det många branschföreträdare som säger: ni kan kalla det här för ett lågkvalificerat yrke om ni vill, men det är ganska komplicerat, säger Åslund.

Det finns inga enkla svar på frågan hur efterfrågan och tillgång på arbetsmarknaden ska matchas bättre. Flera regeringar har provat olika strategier för att lösa frågan om, bland annat den pågående gymnasiereformen som syftar till att anpassa utbildningen efter industrins behov. Åslund understryker vikten av att företagen själva tänker i nya banor och testar innovativa metoder för att hitta rätt kompetens.

Länkar

Läs hela artikeln här: Dagens Arbete

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin