Projektet ”Vardagsrasismer i mångfaldens svenska skola: Barn och ungas erfarenheter och utbildningspraktiker” erhåller medel från Vetenskapsrådet
Projektet ”Vardagsrasismer i mångfaldens svenska skola: Barn och ungas erfarenheter och utbildningspraktiker” har beviljats 6 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Projektet leds av CEMFORs Claes Tängh Wrangel, tillsammans med CEMFOR-forskarna Mirjam Katzin och Markus Lundström, tillsammans med Hassan Sharif (EDU/UU).
Genom etnografiska studier i en kommunal gymnasieskola strävar projektet mot att lyfta fram barns röster om och erfarenheter av rasism i en skolvardag som präglas av etnisk, kulturell och religiös mångfald. Givet den mångfald som präglar både den svenska skolan och det svenska samhället studerar projektet hur olika former av rasism, t.ex. antisemitism och islamofobi, relaterar och påverkar varandra i den svenska skolan. Vår utgångspunkt är vidare att barns erfarenheter av rasism i skolan inte kan förstås utan att ta hänsyn till den politiska och samhälleliga kontext som villkorar barn- och ungas skolvardag. Därför kompletterar projektet de etnografiska studierna av vardagsrasism med politisk- och juridisk analys av skolans mångfaldsarbete - de utbildningspraktiker som aktualiserar frågor om rasism, diskriminering och integration i skolans vardag - samt analys av hur frågor om rasism, diskriminering och integration hanteras på olika utbildningspolitiska nivåer – hur rasism, diskriminering och integration definieras och implementeras genom den svenska utbildningspolitiska kedjan: från regering, riksdag, och myndigheter, till kommunala utbildningsråd, skolledning och enskilda lärare.
Projektet strävar efter att erbjuda viktig kunskap och praktiska verktyg för lärare, skolledning, tjänstemän och politiker i deras arbete att se och motverka rasism i den svenska skolan - den plats där dagens unga löper ”störst risk för barn att” (Rädda barnen 2021, s 10) och där ”kränkningar kopplade till etnicitet” har identifierats som ”den vanligaste grunden för trakasserier” (Friends 2021, s. 22).