En tryggare framtid

Logga för projektet "En tryggare framtid"

Grundinformation

  • Finansiär: Projektet finansieras av Forte.

Om En tryggare framtid

En tryggare framtid är ett forskningsprojekt med övergripande syfte att fördjupa kunskapen om hälsa och välbefinnande bland flyktingar som identifierar sig som homosexuella, bisexuella, transpersoner och andra queera identiteter eller uttryck (HBTQ+). Ett särskilt fokusområde är kamratstöd som intervention för att förbättra mental hälsa och välbefinnande. Forskningsprojektet genomförs vid Röda Korsets Högskola och är kopplat till CIRCLE.

Bakgrund

Världen över utsätts personer som identifierar sig som HBTQ+ för våld, förtryck och förföljelse. En hög proportion av länder i världen saknar tillräckliga legala skydd för deras mänskliga rättigheter. Situationen kan bli så allvarlig att personerna tvingas fly till ett annat land och söka asyl där. Sverige accepterar välgrundad rädsla för förföljelse relaterat till sexuell läggning och könsidentitet som skäl att beviljas asyl. Även om det räddar liv att beviljas asyl slutar inte utmaningarna för att personerna kommer till Sverige. Ett viktigt problem är risken att drabbas av mentala följder av att komma till ett nytt land och hamna i ensamhet och utanförskap.

Inom projektet arbetar forskare i nära samverkan med målgruppen för att göra forskningen så relevant som möjligt, i linje med deras preferenser och behov. Bland annat agerar personer från målgruppen som forskningsassistenter och reguljära medlemmar i forskargruppen. Vi har också etablerat en rådgivande grupp och genomför återkommande workshops för att planera forskningen. Genom denna samverkan har forskargruppen identifierat kamratstöd som högt efterfrågat och med en potential att förbättra hälsa och välbefinnande.

Projektets studier

Första fasen var att genomföra flertalet utforskande studier i den svenska kontexten samt litteraturöversikter om hälsa och välbefinnande inom målgruppen. Andra fasen i projektet är att samskapa en intervention innehållande kamratstöd tillsammans med målgruppen och att utvärdera den. Detta sker genom workshops med målgruppen där en första version av interventionen utvecklas (studie 1), intervjuer med vårdpersonal och målgruppen för att förfina interventionen (studie 2), genomförbarhetsstudie för att förstå studieprocedurer och utforska erfarenheter av att få ta del av interventionen (studie 3), samt att utvärdera processen att samskapa interventionen tillsammans med målgruppen (studie 4). Projektet sker i samverkan med Centrum för samhällsorientering, som samordnar kurser för nyanlända i Sverige. Klinisk representation finns i projektet i form av sjuksköterskor, psykiatrisjuksköterskor, barnmorskor och psykologer.

Projektledare: Docent Tommy Carlsson

Projektmedlemmar: Professor Louise von Essen, biträdande universitetslektor Joanne Woodford, doktorand Rummage Isaac, docent Maria Gottvall, professor Elisabet Mattsson, docent Jenny Eriksson Lundström, docent Sophie Gaber, docent Petter Tinghög

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin