Möt Kine Johansen, forskare och engagerad handledare!

Kine Johansen berättar att hon vill ha en coachande roll som handledare. Foto: Mikael Wallerstedt
En sak som vi i vår forskargrupp sätter stort värde på är att erbjuda våra doktorander och juniora forskare regelbunden och strukturerad handledning, både individuellt och i grupp. Utöver huvudhandledaren bidrar även en eller flera biträdande handledare med sin expertis.

Kine Johansen i samtal med doktorand Christina Reuther i vår forskargrupp.
Kine Johansen är för närvarande biträdande handledare åt doktorand Christina Reuther, utöver att hon handleder studenter på kandidat- och masternivå. Hon är fysioterapeut och forskare inom Hälsovetenskap, med fokus på barn med motoriska svårigheter.
Vad ger du för råd till studenter, i egenskap av att vara deras handledare?
– Det varierar beroende på studenten jag arbetar med, berättar Kine. Det kan handla om allt från att hjälpa till med att planera arbetet och diskutera studierelaterade frågor, till att ge uppmuntran. Något jag fokuserar mer på nu jämfört med när jag var ny som handledare är att skapa struktur och ge tydliga deadlines för att säkerställa att projekten slutförs i tid.
Hur tycker du det är att vara handledare?
– Att vara handledare är en av de roligaste och mest givande delarna av mitt arbete, säger Kine med ett leende. Jag uppskattar att arbeta nära en student, vilket jag inte har samma möjlighet att göra som kursledare. Det är spännande att se personer växa och utveckla sina vetenskapliga färdigheter och att få stödja dem under deras akademiska resa.
Finns det några utmaningar med att vara handledare?
– Det har hänt att jag och en student har haft olika syn på hur vårt samarbete ska se ut, förklarar Kine. Jag vill ha en coachande roll och jag har erfarenhet av vissa studenter som kanske förväntar sig att handledaren ska lösa alla deras problem, medan andra kan vara mindre öppna för råd. Samtidigt upplever jag att öppen kommunikation, ömsesidig respekt och tydligt definierade roller och ansvar hjälper till att lösa den typen av utmaningar.
– Jag tror att akademisk utveckling sker genom dialog och diskussion. Då är det en stor fördel med att ha flera doktorander, som vi har i vår forskargrupp. Det skapar möjligheter för dynamiska diskussioner och givande seminarier, som kompletterar handledningen.
Kine Johansens handledarskap lyfter vikten av struktur, kommunikation och samarbete för att stödja studenters akademiska utveckling. Vi ser fram emot hennes fortsatta arbete och att följa hennes studenters utveckling.
Miro Anter