Digitala bevis

Kod i olika färger mot svart bakgrund

Foto: Getty Images

Vi lever i ett globaliserat, digitaliserat och sammankopplat samhälle, där teknologi är invävt i princip alla aspekter av våra sociala relationer och aktiviteter. Vi lämnar oräkneliga digitala spår, ofta utan att känna till det. Sådana spår är av stor betydelse för att utreda brottslighet. Det är därför centralt att digitala spår samlas in, undersöks, analyseras och presenteras på ett sätt som bevarar dess bevisvärde. Bland aktörerna i brottmålsprocessen betraktas digitala spår ofta som pålitliga, objektiva och värdeneutrala, trots att forskning visar att båda mänskliga och teknologiska faktorer leder till fel i digitala spår och bevis.

Projektet om digital bevis belyser hur mjukvara (kommersiell och open source) och databaser kan påverka utredningsprocessen där man hittar, tolkar och dokumenterar digitala bevis. I projektet används scenario-baserade experiment och en kombination av kvantitativa och kvalitativa analysmetoder för att utreda om och hur teknologi och mjukvara kan påverka IT forensikers agerande och beslut i en oönskad riktning, och huruvida det kan leda till felaktiga och/eller vilseledande framställningar av digitala bevis (Nivå 1 & 2).

IT forensiska rapporter är centrala för dokumentation och presentation av digitala bevis för aktörer längre fram i brottmålsprocessen. Projektet kommer att undersöka hur rättsliga beslutsfattare förstår de digitala bevisen baserat på hur de beskrivs och visualiseras i IT forensiska rapporter. Här är fokus på huruvida det finns en samstämmighet mellan vad IT-forensiker förmedlar och vad beslutsfattarna uppfattar kring vad beviset är samt dess tillförlitlighet och betydelse i ett specifikt fall. Förmågan att upptäcka fel och vilseledande information kommer också att undersökas (Nivå 3).

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin