Café U-FOLD - Steroider och Dopningsmedel
Onsdag 9 november öppnar vi Café U-FOLD. Här, i Café Almas lokaler, möts vi för att diskutera och väcka nya tankar i aktuella ämnen som rör läkemedels- och drogberoende.

Lokal: Café Alma, Universitetshuset, Uppsala
Tid: onsdag 9 november, kl. 18.30-20.30
Det första Cae U-FOLD sätter fokus på Steroider och dopningsmedel - Medicinska risker. Vi gästas av Nina Gårevik, Dopingjouren/Karolinska Institutet, och Mathias Hallberg, Uppsala universitet. Tillsammans presenterar de aktuell forskning och kunskap om hur anabola steroider kan ge upphov till aggressivitet, beroende, blandmissbruk och vilka fysiologiska bieffekter som kan uppkomma.
Mer information:
Fred Nyberg
Koordinator, U-FOLD
E-post: fred.nyberg@farmbio.uu.se
Telefon: 018-471 4166, 0708-174 166
Steroider och dopningsmedel - Medicinska risker
Missbruk av anabola steroider och dopningsmedel ökar. Polis och tullbeslag av steroider och dopningsmedel är i dag vanligare än beslag av heroin och kokain. Problematiken uppmärksammas allt mer och regeringen har i sitt ANT-program – alkohol, narkotika och tobak – nu även infört ett D för dopning.
Den typiske användaren av anabola steroider är en man mellan 18-34 år. Många förknippar preparaten med kroppsbyggare och elitidrottare, men det är inte hela sanningen. Flera användare strävar bara efter att öka musklernas omfång, sitt självförtroende och till och med sin aggressivitet.
Steroidmissbrukaren riskerar även en mängd oönskade psykiska och fysiska effekter. Några vanligt förekommande sidoeffekter är Hjärt-kärl-komplikationer, leverskador, akne, håravfall, hudbristningar, impotens, bröstförstoring och endokrina och metabola störningar.
Hur anabola steroider kan ge upphov till aggressivitet, beroende, blandmissbruk och vilka fysiologiska bieffekter som kan uppkomma är saker som kommer att diskuteras på Café U-FOLD den 9 november.
Kvällens föreläsare:
Nina Gårevik är sjuksköterska i psykiatri och arbetar sedan 2006 på Dopingjouren där hon möter många människor som kommit i kontakt med det förbjudna preparatet anabola androgena steroider, AAS, ofta förknippat med hälsa och
träning, men som ger både psykiska och fysiska skador. Nina Gårevik är även doktorand vid Karolinska Institutet där hon fokuserar på AAS inverkar på våra blodfetter.
Mathias Hallberg är docent i farmakologi och lektor i molekylär beroendeforskning vid Uppsala universitets institution för farmaceutisk biovetenskap. Mathias Hallberg disputerade 2005 på hur anabola steroider påverkar hjärnan och dess signalsystem. I dag fokuserar Mathias sin forskning på anabola steroiders skadliga effekter på hjärnan och hur uppkomna skador ska kunna reverseras eller lindras.
Rapport: Café U-FOLD gav mersmak
2011-11-14
Café U-FOLD öppnade med intressanta föreläsningar och engagerade samtal.
Onsdag 9 november var det premiär för Café U-FOLD, Uppsalas nya arena för diskussion och föreläsningar i ämnen som rör läkemedels- och drogberoende. Inledande tema var Steroider och dopningsmedel - Medicinska risker, och ett trettiotal besökare fick ta del av intressanta presentationer av Nina Gårevik, Dopingjouren, och Mathias Hallberg, Uppsala universitet.
Nina Gårevik, som i sitt arbete kommer i kontakt med såväl steroidanvändare som oroliga anhöriga, fokuserade sin dragning på de olika typerna av steroidanvändare och de många risker dessa utsätter sina kroppar för.
– Av de steroidanvändare som ringer Dopingjouren är 98 procent män och de allra flesta är över 20 år. Just här, bland män i åldrarna 17-32 år, har vi den stora kategorin gymmare som tar steroider för att få en snygg kropp, vilket även kan peka på stora mörkertal då steroider är förknippat med fusk och skam.
Nina Gårevik påpekade också att steroidanvändning inte nödvändigtvis är kopplat till träning och en i övrigt sund livsstil. Till exempel tränar 27 procent av dem som endast missbrukar anabola androgena steroider, AAS, överhuvudtaget inte på gym.
– Vi ser även att många steroidmissbrukare är kunniga i fråga om dosering och kurer, men ibland tycks sakna insikt i de fysiologiska bieffekter som kan uppstå, såsom skallighet, testikelförtvining och potensproblem, menade Nina Gårevik.
Efter en kortare paus med kaffe och smörgås höll Mathias Hallberg en mer kemiskt inriktad presentation av steroidernas verkningar. Åhörarna fick bland annat veta att AAS påverkar både hjärnans belöningssystem och aggressionscentrum, vilket innebär att steroider är såväl beroende- som aggressionsframkallande.
– Flera studier visar hur intag av steroider kan leda till humörsvängningar och ökad aggressivitet, och det är väl känt att steroider används i samband med kriminalitet och våldshandlingar.
Mathias Hallberg konstaterade även att många steroidanvändare har omfattande preparatkunskap, men kullkastade samtidigt myten om det säkra missbruket.
– Risken att hemfalla i annat drogmissbruk och extrem aggressivitet är helt och hållet individuell. Här spelar variabler som missbrukets tidsrymd, psykosocial miljö och vulnerabilitet direkt avgörande roll, men ingen kan ifrågasätta de enorma risker steroidanvändare utsätter sig för.
Därefter vidtog en öppen diskussion där publiken med företrädare för bland annat polis, försvar, politik, vård och universitet bland annat konstaterade det nödvändiga i att forskning och praktik äntligen fått det gemensamma forum som U-FOLD utgör.
– Jag fann kvällens Café U-FOLD mycket givande, något jag kände delades av övriga deltagande åhörare. I mitt arbete vid behandlingshem med ungdomar med övergreppsbakgrund, vilka ofta funnit en tillflykt i doger är denna kunskap viktig. Likaså då jag ute på arbetsplatser utför drogtester eller utbildningar om effekter i arbetsmiljöfrågor av droger kommer U-FOLD att bli en viktig kunskapskälla. Självklart gäller detta även i mina politiska förtroendeuppdrag där insikter trots allt väger tyngre än åsikter, sammanfattade Alf Ahlstedt, vice ordförande i Knivsta socialnämnd, sina intryck på väg ut i novemberkvällen.