U-FOLD i Almedalen 2022

Uppsala universitets Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende återvänder till Almedalsveckan och arrangerar i sommar fyra högaktuella seminarier. Möt oss i Visby och Campus Gotland 3–4 juli 2022.

U-FOLD logotyp ansikte

Kan AI bidra till minskad droganvändning och bättre behandling?

Söndag 3 juli sätter U-FOLD fokus på Artificiell intelligens, narkotika och vård. Tre högaktuella begrepp som har mer gemensamt än du kanske anar. Välkommen till en framsynt diskussion om hur vi kan utnyttja de självlärande maskinerna mot narkotikahandeln och för bättre behandlingar.

Plats D-huset, Kaserngatan 1, Visby
Tid Söndag 3 juli 2022, kl. 15.00–16.00

MEDVERKANDE

Katarina Goscpic, Forskare, Läkare, KI
Sara Lindholm, Chef, Ersta sjukhus
Fred Nyberg, Professor e.m. Uppsala universitet
Charlotta Rehnman-Wigstad, Direktör, CAN
Jonas Segersam, Kommunalråd (KD), Uppsala kommun
Maria Winquist, Produkt- och marknadschef, Kontigo Care

Moderator: Mathias Hallberg, Professor, Ordförande, U-FOLD

(Med reservation för ändringar)

Kan AI bidra till minskad droganvändning och bättre behandling?

1950 väckte den brittiske matematikern Alan Turing i sin artikel Computing Machinery and Intelligence frågan huruvida maskiner kan tänka. Sju decennier senare är den artificiella intelligensen så integrerad i vår vardag att vi knappt reagerar när robotdammsugaren smyger förbi.

AI har även hittat in i beroendevården där den förstärker kontakten mellan patienten och vårdgivaren. Men den snabba utvecklingen är inte helt oproblematisk: Vet vi till exempel säkert att rekommendationer baseras på representativa underlag när allt fler vårdbeslut överlåts åt självlärande system? Och hur upprätthåller vi tilliten mellan patient och läkare när såväl verktyg som behandlingar blir allt mer komplexa?

Artificiell intelligens påverkar även handeln med narkotika. Försäljare av illegala preparat är ständigt närvarande på de sociala forum där våra unga vuxna interagerar, och allt fler vittnar om hur de via populära plattformar utan större svårighet hittar och köper illegala droger. Mediaföretagen och polisen försöker vidta åtgärder, men ligger ofta steget bakom de kriminella krafterna. Å andra sidan ökar de självlärande maskinerna samhällets kapacitet att snabbt identifiera och narkotikaklassa nydesignade preparat.

Vid seminariet Kan AI bidra till minskad droganvändning och bättre behandling? samlar vi experter från forskning, vård och organisationer som tillsammans med beslutsfattare belyser möjligheterna att med självlärande maskiner stävja tillgången till narkotika och stärka förtroendet mellan patient och vård.

Samsjuklighetens plats i regeringens nya ANDT-strategi

Måndag 4 juli sätter U-FOLD fokus på bemötande och behandling av beroende i samband med psykisk ohälsa. Med avstamp i Samsjuklighetsutredningen och dess åtgärdsförslag för tydligare ansvarsfördelning och personcentrerad vård välkomnar vi till samtal om en central utmaning i det nationella ANDT-arbetet.

Plats D-huset, Cramérgatan 3, Visby
Tid Måndag 4 juli 2022, kl. 09.00–10.00

MEDVERKANDE

Lotta Borg Skoglund, Överläkare, Akademiska sjukhuset
Hanna Ljungvall, Docent, Uppsala universitet
Fred Nyberg, Professor e.m, Uppsala universitet
Anders Printz, Kanslichef, Vårdförbundet
Karin Rågsjö, Socialutskottet (V), Riksdagen
Pia Steensland, Socialutskottet (KD), Riksdagen
Ing-Marie Wieselgren, Psykiatrisamordnare, SKR

Moderator: Mathias Hallberg, Professor, Ordförande, U-FOLD

(Med reservation för ändringar)

SAMSJUKLIGHETENS PLATS I REGERINGENS NYA ANDT-STRATEGI

Sambanden mellan psykisk ohälsa och beroendeproblematik är väl dokumenterade. En rapport framlagd vid Socialstyrelsen visar att en majoritet av de 51 835 personer som år 2017 vårdades för intag av beroendeframkallande substanser även erhöll vård för psykiatrisk diagnos inom närliggande tid. Omvänt är beroendeproblematik även vanligare bland personer med psykisk ohälsa än i befolkningen i övrigt.

Juni 2020 tillsatte regeringen en Samsjuklighetsutredning i syfte att föreslå samordnad vård, behandling och stöd för personer med både beroendeproblematik och psykiatrisk diagnos. Bakgrunden var den otydliga ansvarsfördelning mellan kommun och Region som enligt kritiker sätter organisation framför individ.

I november 2021 överlämnade Anders Printz, särskild utredare, förslag till reformer som med fokus på ökad samordning, behovsanpassning och personcentrering ska ge bättre vård till en grupp med svag ställning och stor utsatthet. Till förslagens tio bärande delar hör att Regionernas hälso- och sjukvård ska ansvara för all behandling, kommunernas socialtjänst för uppsökande och förebyggande insatser samt stöd till anhöriga, barn och unga, liksom att samordnad vård- och stödverksamhet ska erbjudas dem med störst behov.

Vid seminariet Samsjuklighetens plats i regeringens nya ANDT-strategi möter vi Anders Printz som tillsammans med experter och beslutsfattare belyser möjliga modeller för framgångsrik behandling av opioidberoende i samband med psykisk ohälsa och dess plats i det nationella ANDT-arbetet.

Spelberoende, psykisk ohälsa och kriminalitet

Måndag 4 juli sätter U-FOLD fokus på spelmarknad och spelmissbruk, två sidor av samma mynt som gör tydliga avtryck i både samhälle och vård. Samtidigt pekar Finanspolisen ut onlinespelen som arenor för misstänkt penningtvätt. Välkommen att ta del av det aktuella kunskapsläget och diskutera möjliga vägar framåt.

Plats D-huset, Kaserngatan 1, Visby
Tid Måndag 4 juli 2022, kl. 13.00–14.00

MEDVERKANDE

Sofia Amloh, Socialutskottet (S), Riksdagen
Anneli Berger Ekman, Chef Omsorgskommunikation Svenska Spel
Gustaf Hoffstedt, Generalsekreterare, Branschföreningen för Onlinespel
Anna Karlsson, Forskare, Lunds universitet
Fred Nyberg, Professor e.m., Uppsala universitet
Jale Poljarevius, Polismästare och Underrättelsechef, Region Mitt
Madeleine Tügel, Spelberoendes förening, Malmö

Moderator: Sara Lindholm, Ordförande, Svenska spels Forskningsråd

(Med reservation för ändringar)

Spelberoende, psykisk ohälsa och kriminalitet

1 januari 2018 likställde Socialtjänstlagen spelmissbruk med missbruk av substanser, vilket utvidgade kommunens och regionens ansvar att stödja och hjälpa personer med hasardspelsyndrom. Idag är spelberoende en växande folksjukdom som berör 800 000 svenskar – under pandemin ökade antalet hjälpsökande kvinnor med närmare 300 procent. Forskning visar även att beroende av spel och alkohol kan stärka varandra, liksom att spelmissbruk medför ökad risk att utveckla psykisk ohälsa.

Ett år senare, 1 januari 2019, omreglerades den svenska spelmarknaden i syfte att öka kontroll och konsumentskydd. I en rapport från 2021 beskriver dock Finanspolisen onlinespel, vadhållning och statliga casinon som arenor för potentiell penningtvätt. En granskning av 700 misstänkta ärenden visar en överrepresentation bland män födda på 1980-talet, bosatta i utsatta områden och med koppling till organiserad kriminalitet. I januari i år presenterade regeringen förslag kring en förstärkt spelreglering i syfte att hindra illegal spelverksamhet.

Vid seminariet Spelberoende, psykisk ohälsa och kriminalitet redogör representanter för forskning och polis för det aktuella kunskapsläget inom området. I det följande panelsamtalet ansluter beslutsfattare och ytterligare experter för att diskutera möjliga vägar framåt.

Är Sverige och vården redo för cannabis?

Måndag 4 juli sätter U-FOLD fokus på cannabis, vår vanligast förekommande illegala drog. Idag förespråkar allt fler röster en avkriminalisering i framför allt medicinska sammanhang, men vad säger forskningen? Välkommen till ett samtal med utrymme för både vetenskap och politisk diskussion.

Plats Studentcentrum D-huset, Campus Gotland, Cramérgatan 3
Tid Måndag 4 juli 2022, kl. 14.30–15.30

MEDVERKANDE

Anti Avsan, Tidigare ledamot (M), Riksdagen
Björn Eriksson, Generaldirektör, Läkemedelsverket
Anton Holmlund, Socialpolitisk talesperson, LUF
Peter Moilanen, Chef, Narkotikapolitiskt Center (NPC)
Nils Nilsson Puronen, Integrations- och socialpolitisk talesperson, CUF
Fred Nyberg, Seniorprofessor, U-FOLD, Uppsala universitet
Jale Poljarevius, Polismästare och Underrättelsechef, Region Mitt
Pia Steensland, Socialutskottet (KD), Riksdagen

Moderator: Mathias Hallberg, Professor, U-FOLD, Uppsala universitet

(Med reservation för ändringar)

Är Sverige och vården redo för cannabis?

Cannabis har i årtusenden använts för att lindra sjukdom och smärta, men dess rusgivande och beroendeframkallande effekter har fått många länder att lagstifta mot alla former av bruk. Med tiden har denna restriktiva hållning mött kritik från alltfler håll, och sedan en tid pågår vad som kan liknas vid en legaliseringsvåg i bland annat Nordamerika och delar av Europa. Till argumenten för avkriminalisering hör en begränsning av den illegala marknaden, minskad tillgång för minderåriga samt ökad kontroll på produkterna. Men stämmer de?

Den amerikanska delstaten Colorado legaliserade år 2000 cannabis för medicinskt bruk och tolv år senare även för rekreation. Idag har delstaten fler cannabisaffärer än McDonald's och användningen bland unga når avsevärt högre än i delstater som inte tillåter drogen. I Kanada, som legaliserade cannabis år 2018, ökar bruket utan att alkoholkonsumtionen minskar och den illegala försäljningen fortsätter att inbringa mångmiljardbelopp. I Portugal åtföljdes avkriminaliseringen av eget bruk av en initialt minskad narkotikarelaterad dödlighet, men idag är den tillbaka på tidigare nivåer.

Åter till den medicinska användningen så godkänner det svenska Läkemedelsverket Sativex, en cannabisbaserad munhålespray, för behandling av muskelstelhet vid multipel skleros. Under fjolåret hämtade 650 patienter ut det receptbelagda preparatet, men i Sverige är experter och den politiska majoriteten överens om att ytterligare forskning och kunskap krävs innan samtal om legalisering och nya behandlingsalternativ kan bli aktuella.

Vid seminariet Är Sverige och vården redo för cannabis? samlar vi experter och beslutsfattare som presenterar argument för cannabis vara eller icke vara i vård och samhälle och ställer dem mot den befintliga vetenskapen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin