U-FOLD i Almedalen 2023

Uppsala universitets Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende​ återvänder till Almedalen och arrangerar i sommar fem högaktuella seminarier. Möt oss i Visby och Campus Gotland 27–30 juni 2023.

U-FOLD logotyp ansikte

Risker eller möjligheter med gårdsförsäljning?

Tisdag 27 juni sätter U-FOLD fokus på gårdsförsäljning av alkohol: Ett välkommet sätt att gynna turism och skapa arbetstillfällen – eller en juridisk omöjlighet om Sverige ska behålla detaljhandelsmonopolet på alkohol. Välkommen till ett samtal kring en fråga som väcker intensiv debatt.

Plats D-huset, Kaserngatan 1, Visby
Tid Tisdag 27 juni, kl. 14.30–15.30

MEDVERKANDE

Malin Sandquist, Chef Hållbarhet och Kommunikation, Systembolaget
Håkan Leifman, Forskare, Karolinska Institutet

RISKER ELLER MÖJLIGHETER MED GÅRDSFÖRSÄLJNING

En möjlighet till gårdsförsäljning i Sverige skulle gynna besöksverksamheten, turismen och skapa fler arbetstillfällen på landsbygden. Rätt eller fel? Och vad blir i så fall priset för att Sverige skulle kunna införa gårdsförsäljning? Är det ens juridiskt möjligt med gårdsförsäljning och att samtidigt bibehålla det svenska detaljhandelsmonopolet på alkohol ur ett EU-rättsligt perspektiv?

Detta seminarium samlar svensk expertis i området för samtal om en fråga som klättrar allt högre på den politiska agendan.

Droger, psykisk ohälsa och våld

Onsdag 28 juni sätter U-FOLD fokus på sambanden mellan mental ohälsa, droger och våld vilka kommit att utgöra en stående utmaning i det vårt svenska samhälle. Välkommen till ett samtal med utrymme för både vetenskap och vård.

Plats D-huset, Kaserngatan 1, Visby
Tid Onsdag 28 juni, kl. 09.30–10.30

MEDVERKANDE

Lotta Borg Skoglund, Överläkare, Docent
Mathias Hallberg, Professor, Uppsala universitet
Zophia Mellgren, SKR
Andrea Mårtensson, Strateg, Region Gotland
Fred Nyberg, Professor e.m. Uppsala universitet
Jennie Claesson, Kommunalråd (L)

DROGER, PSYKISK OHÄLSA OCH VÅLD

Sambanden mellan psykisk ohälsa och beroendeproblematik är väl dokumenterade. En rapport nyligen framlagd vid Socialstyrelsen visar att en majoritet av de personer som år (vilket år?) vårdades för intag av beroendeframkallande substanser även erhöll vård för psykiatrisk diagnos inom närliggande tid. Omvänt är beroendeproblematik vanligare bland personer med psykisk ohälsa än i befolkningen i övrigt.

En inte oväsentlig del i detta sammanhang handlar om att våldsbenägna personer under inflytande av droger utövar både psykiskt och fysiskt våld mot närstående och då framförallt män som begår våld mot sin kvinnliga partner. På uppdrag av den svenska regeringen har en samsjuklighets-utredning med syfte att föreslå samordnad vård, behandling och stöd för personer med både beroendeproblematik och psykiatrisk diagnos nyligen genomförts. Frågan som ställs är huruvida denna utredning tagit upp frågan om beroendets betydelse vid våld mot kvinnor.

Seminariet samlar svensk expertis i området för att belysa detta fenomen, dels om vilka droger det handlar om och dels vilka som är i riskzonen.

Droger och gängkriminalitet

Onsdag 28 juni sätter U-FOLD fokus på Droger och gängkriminalitet: en kombination som på kort tid blivit en av vårt samhälles största utmaningar med dagliga rubriker om narkotikarelaterade skjutningar. Välkommen till ett samtal om vad som orsakar denna farliga spiral och vilka insatser som görs för att vända utvecklingen.

Plats D-huset, Kaserngatan 1, Visby
Tid Onsdag 28 juni, kl. 16.00–17.00

MEDVERKANDE

Yasmine Bladenius, Riksdagens Socialutskott (S)
Håkan Leifman, Forskare, KI
Mathias Hallberg, Professor, Uppsala universitet
Sara Heyne, Narkotikapolitiskt Center
Fred Nyberg, Professor, Uppsala universitet
Jale Poljarevius, Polismyndigheten
Jonas Segersam, Kommunalråd, Uppsala Kommun (KD)

DROGER OCH GÄNGKRIMINALITET

Skjutningar och sprängningar har på några få år blivit ett ovälkommet inslag i vår svenska vardag. Vårt land befinner sig i en farlig spiral och redovisade nyligen ett skrämmande rekord då 63 människor sköts till döds bara ifjol. Varför just Sverige går så diametralt mot trenden i övriga Europa återstår att fastslå, men odiskutabelt är att vapen, våld och narkotikahandel ofta är tätt förknippade.

Drogtrafiken bedöms till stor del hanteras av kriminella gäng som konkurrerar om de inkomster försäljningen genererar. Idag pågår en rad blodiga konflikter där unga förmås utföra dåd med vapen införskaffade av äldre personer. I en rad storstadsområden har antalet barn under 15 år som misstänks för våldsbrott mångdubblats. Flera av dem begås under drogpåverkan i syfte att uppnå ökad aggressivitet. Från vissa håll anses en avkriminalisering av narkotika vara en lösning men det finns många argument mot detta.

Vid detta seminarium belyser vi sambandet mellan droger och gängkriminalitet ur olika aspekter. Ledande experter i landet såväl som engagerade politiker kommer att närvara och ge fakta och synpunkter på aktuellt läge.

Spelberoende under tider med lågkonjunktur

Torsdag 29 juni sätter U-FOLD fokus på Spelberoende under tider med lågkonjunktur. Redan i goda tider kan spelproblem skada relationer, ekonomi och hälsa. Men vad sker då ekonomin faller även utanför casinots väggar. Välkommen till ett samtal om en folksjukdom med alltmer långtgående följder.

Plats D-huset, Kaserngatan 1, Visby
Tid Torsdag 29 juni, kl. 09.30–10.30

MEDVERKANDE

Anneli Berger, Chef för omsorgskommunikation, Svenska Spel
Anders Håkansson, Professor, Lunds universitet
Sara Lindholm-Larsson, Svenska Spels oberoende forskningsråd
Mikael Malm, Folkhälsomyndigheten
Fred Nyberg, Professor, Uppsala universitet
Madeleine Tügel, Spelberoendes Riksförbund

Yasmine Bladenius, Riksdagens socialutskott (S)
Jonas Segersam, Kommunalråd, Uppsala kommun (KD)
Niklas Wykman, Finansmarknadsminister (M)

Moderator: Mia Sundelin, Sveriges Kommuner och Regioner

SPELBEROENDE UNDER TIDER MED LÅGKONJUNKTUR

För fem år sedan likställde Socialtjänstlagen spelmissbruk med missbruk av substanser, vilket utvidgade kommunens och regionens ansvar att ge stöd och hjälp till personer med hasardspelsyndrom. Idag är spelberoende en växande folksjukdom som berör ett stort antal svenskar. Forskning visar även att beroende av spel och alkohol kan stärka varandra, liksom att problematiskt spelande ofta inkluderar psykiatrisk samsjuklighet.

Vid seminariet redogör representanter för forskning och andra berörda delar i samhället för det aktuella kunskapsläget inom området. I det följande panelsamtalet ansluter beslutsfattare och ytterligare experter för att diskutera möjliga vägar framåt.

Kan AI bidra till minskad droganvändning och bättre behandling

Fredag 30 juni sätter U-FOLD fokus på den artificiella intelligensens potentiella betydelse för minskad droganvändning och bättre beroendebehandlingar. Välkommen till en framsynt diskussion om hur vi kan utnyttja de självlärande maskinerna i en rad aktuella utmaningar.

Plats B-huset, B24, Cramérgatan 3, Visby
Tid Fredag 30 juni, kl. 14.30–15.30

MEDVERKANDE

Jennie Claesson, Kommunalråd, Uppsala kommun, (L)
Katarina Goscpic, Forskare och Läkare, KI, KS
Mathias Hallberg, Professor, Uppsala universitet
Sara Lindholm, Chef, Ersta sjukhus
Fred Nyberg, Professor e.m. Uppsala universitet
Charlotta Rehnman-Wigstad, Direktör, CAN
Karin Sundin, Riksdagsledamot (S), Styrelseordförande, Tankesmedjan Tiden
Maria Winquist, Produkt- och marknadschef, Kontigo Care

KAN AI BIDRA TILL MINSKAD DROGANVÄNDNING OCH BÄTTRE BEHANDLING?

AI har idag nått beroendevården där den förstärker kontakten mellan patient och vårdgivare. Men den snabba utvecklingen är inte helt oproblematisk: Hur vet vi säkert att rekommendationer baseras på representativa underlag när allt fler vårdbeslut överlåts åt självlärande system? Och hur upprätthåller vi tilliten mellan patient och läkare när såväl verktyg som behandlingar blir allt mer komplexa?

AI påverkar även handeln med narkotika. Försäljare av illegala preparat är ständigt närvarande på de sociala forum där våra unga vuxna interagerar, och allt fler vittnar om hur de via populära plattformar utan svårighet hittar och köper illegala droger. Mediaföretagen och polisen försöker vidta åtgärder, men ligger ofta steget bakom de kriminella krafterna. Å andra sidan ökar de självlärande maskinerna samhällets kapacitet att snabbt identifiera och narkotikaklassa nydesignade preparat.

Seminariet Kan AI bidra till minskad droganvändning och bättre behandling? samlar experter från forskning, vård och organisationer som tillsammans med beslutsfattare belyser möjligheterna att med självlärande maskiner stävja tillgången till narkotika och stärka relationen mellan patient och vård.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin