Digitaliserat existentiellt meningsskapande

Om samspel mellan sociala medier, AI och unga kvinnors existentiella hälsa: från analys till framtidsskapande design

Om projektet

Projektet undersöker samspel mellan sociala medier, så kallad artificiell intelligens (AI) och unga kvinnors existentiella hälsa. Detta är ett doktorandprojekt inom ämnet Människa- datorinteraktion med intresse för teknikens roll i formandet av mänskligt medvetande och mående. I Sverige är det unga kvinnor som använder sociala media allra mest, samtidigt som den rapporterade psykiska ohälsan ökat i samma grupp.

Projektet berör saker som meningsfullhet, hopp, helhet, förundran och transcendens – det vill säga existentiell hälsa, vilket kan beskrivas som upplevelser av direkt välbefinnande, eller en utökad möjlighet att vara med illabefinnande, vilka relaterar till existentiellt meningsskapande. Existentiellt meningsskapande är processer som involverar reflektion, konceptuella system, upplevelser och handling i relation till existentiella frågor.

Vi undersöker användning av sociala media och samband till aspekter av existentiell hälsa över tid, såväl som arkitekturen av gränssnitt och AI-drivna flöden på sociala medier. Kulmen av arbetet ägnas åt unga kvinnors egna framtidsskapande genom spekulativa, kreativa och medverkande workshops där design av sociala media med explicit tanke om att främja existentiell hälsa undersöks. Denna process är dessutom informerad av expertkunskap som genereras vid emotionellt betonade workshops med deltagande forskare inom AI (eller maskininlärning), liksom genom intervjuer med kliniskt verksamma psykologer och psykoterapeuter.

Syfte

Syftet med projektet är att undersöka samspel mellan användning, liksom design, av AI-drivna sociala media och existentiell hälsa hos gruppen unga kvinnor i Sverige. Vi frågar:

  • Hur samvarierar olika sociala medieplattformar, typer av interaktion och tid spenderad på plattformarna med existentiell hälsa bland unga kvinnor i åldern 15-29 år i Sverige över tid?
  • Vilken typ av arena utgör AI-drivna sociala medier, så som TikTok, för digitaliserat existentiellt meningsskapande utifrån dess design och attribut?
  • Hur föreställer sig unga kvinnor framtida och alternativa sociala medieplattformar som avsiktligt är utformade för att främja existentiell hälsa?
  • Hur bistår AI-forskare liksom kliniskt verksamma psykologer och psykoterapeuter unga kvinnor i medskapande, när emotionellt betonad kunskap genereras genom expert-workshops?

Medverkande i projektet: Doktorand Lauren Richter handledd av Lina Eklund, Emma Hovén och Yvonne Andersson (Mediemyndigheten).

Projektet finansieras av: Privat donation och Vetenskapsrådet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin