Pågående forskningsprojekt
Psykisk hälsa hos unga kvinnor och män
Det här är en nationell studie som löper över 2 år. Syftet med studien är att få ny, fördjupad kunskap om psykisk hälsa och ohälsa hos unga (15-29 år) kvinnor och män i Sverige. Målet är att bättre förstå varför vissa drabbas av besvär med psykisk ohälsa och hur vi i framtiden kan förebygga det.
Psykisk hälsa i tid och rum
Ökar den psykiska ohälsan hos unga eller handlar det om en omdefiniering av psykisk sjukdom där lidande som tillhör ett "normalt" liv har patologiserats? Detta utforskar det här projektet genom att undersöka hur unga kvinnor definierar och förstår psykisk ohälsa utifrån levd erfarenhet.
Digitaliserat existentiellt meningsskapande
Om samspel mellan sociala medier, AI och unga kvinnors existentiella hälsa: från analys till framtidsskapande design. Ett doktorandprojekt inom ämnet Människa- datorinteraktion med intresse för teknikens roll i formandet av mänskligt medvetande och mående.
Psykisk hälsa, hälsobeteenden och mätinstrument
Detta är ett doktorandprojekt med fyra delstudier som berör psykisk hälsa bland 15-29-åringar i Sverige. Vi kommer att undersöka hur vanligt symptom på depression och ångest är bland unga idag. Vi kommer också att titta på hur dessa symptom är kopplade till ungas hälsobeteenden. Med olika metoder kommer vi även att undersöka mätinstrument och frågor som syftar till att mäta ångest.
Existentiellt arbete och AI
Min forskning handlar om hur våra föreställningar kring framtiden med AI och arbete väcker existentiella tankar hos oss i dag. Forskningen är en del av projektet AI Design Futures, som leds av professor Mark Coeckelbergh.
Läger för ungdomar – ett samarbete med föreningen Kompus
UPIC har idag ett samarbete med föreningen Kompus. Samarbetet handlar om att beskriva och utvärdera de s.k. utbildningsläger som Kompus ordnar för ungdomar 15-20 år.
INTIM AI
Idag används artificiell intelligens i en mängd olika digitala applikationer i vardagen. I allt från rekommendationer i streaming tjänster till mensappar och chatbottar finns nu olika algoritm och AI system. De tolkar data åt oss och rekommenderar vad vi ska göra och hur vi ska förstå oss själva. I det här projektet frågar vi vilken roll spelar dessa AI drivna applikationer för unga kvinnors självbild, identitet, och mående?
Psykisk ohälsa med fokus på depression, fysisk aktivitet och skärmtid
Psykisk ohälsa ökar i hela världen. Detta projekt riktar sig mot depression bland unga män och kvinnor i Sverige mellan 15 och 29 år. Vi vill förstå hur de upplever depression och hur vanligt det är. Vi vill också se om det finns samband mellan depression, fysisk aktivitet och skärmtid.