Skola och förskola
Visningar
Våra museipedagoger genomför visningar för skolor och förskolor. De anpassar innehåll och upplägg efter gruppens ålder och förkunskaper.
I en ordinarie skolvisning berättar pedagogerna bland annat om Uppsala universitets historia med fokus på studenternas liv genom århundrandena. De tar också med eleverna till det fantastiska augsburgska konstskåpet som på många vis kan sägas vara en tidskapsel från 1600-talet. Det görs sedan ytterligare ett utvalt stopp i någon av Gustavianums nya utställningar innan visningen avslutas i den anatomiska teatern.
Om ni önskar en visning i en specifik utställning, kring ett visst tema eller specifik koppling till ett visst ämnes kursplan ber vi er skriva det i bokningsformuläret. Därefter återkommer vi med förslag på ett möjligt upplägg.
Såvida det inte görs en överenskommelse om ett särskilt fokusområde erbjuds en ordinarie skolvisning.
Här kan ni läsa om museets olika utställningar.
Priser och praktisk information
Det är möjligt att boka skolvisningar tis-fre mellan klockan 8.30- 16.00. Besök måste bokas senast en vecka i förväg. Vid skolvisningar som sker innan våra ordinarie öppettider är det inte möjligt att gå runt i museet själva efter visningen.
Avbokning måste ske senast 24 timmar före aviserat besök, i annat fall debiteras visningsarvodet.
Vid en skolvisning bör deltagarantalet inte överstiga 30 elever. Detta för att museipedagogen ska kunna erbjuda en bra upplevelse där alla ser och hör bra.
Det är möjligt för lärare att ta med sina elever i museet på egen hand under museets ordinarie öppettider. Vi vill dock att ni även förbokar dessa besök.
En skolvisning pågår i 45- 60 minuter och kostar 800 kr.
Ett skolbesök utan museipedagog kostar 500 kr.
Gustavianum erbjuder tyvärr inte ett matsäckrum för medtagen mat.
Ett antal förvaringsboxar finns på entréplan. Gustavianum ansvarar inte för kläder och föremål.
Önskar ni boka en skolvisning eller ett skolbesök kontaktar ni oss genom vårt bokningsformulär.
Studentkistan
Studentkistan är ett skolmaterial med ett historiskt tema som passar för elever på mellan- och högstadiet. Kistan kan lånas med till klassrummet och innehåller föremål, kartor, skriftligt källmaterial samt en lärarhandledning med förslag på elevuppgifter. Genom materialet kan eleverna på ett spännande vis lära sig mer om 1600-talets Sverige. Vad skrevs det exempelvis i dagböcker? Vad åt folk? Vilka kläder hade de på sig? Hur såg egentligen Sveriges gränser ut?
Att låna kistan och dess innehåll är kostnadsfritt under hösten 2024. Vill du veta mer om materialet eller boka studentkistan kontakta museum@gustavianum.uu.se