Martin Markelius, uniformsintendent

Uniformsintendent, Armémuseum

Vad har du för arbetsuppgifter?

Jag arbetar som uniformsintendent på Armémuseum i Stockholm. Just nu så håller vi på att bygga om våra basutställningar och jag sysslar därför en hel del med föremålsurval till dessa. Vi som arbetar med projektet samarbetar mycket och sitter nu samlade i ett projektrum och jobbar. Vi har en extern person som utarbetar själva formgivningen och tillsammans med denna person förs en pågående diskussion om hur föremålen ska ställas ut. Mina arbetsdagar spenderas både på magasinet, inne på museet och på kontoret. Mycket handlar i nuläget om att gå igenom föremålen i magasinet för att sedan kunna göra ett bra urval. Urvalet styrs en del av föremålets skick men även av studierna och kunskapen kring det. Därför går jag också igenom gamla kataloger och vår databas för att hitta värdefull information. Lite längre fram kommer jag att författa de föremålstexter som ska finnas med i basutställningarna. Parallellt med detta arbete håller jag på med ett långtgående forskningsprojekt som kommer att utmynna i en bok om svenska arméns uniformer mellan åren 1778–1815. En löpande arbetsuppgift är att svara på allmänhetens förfrågningar.

Varför valde du Föremålsantikvarieprogrammet på Gotland?

Jag ville läsa en utbildning som var föremålsinriktad eftersom jag hade en tanke om att jag ville jobba inom museibranschen när jag var klar. Jag visste att det fanns en del andra utbildningar som skulle kunna leda fram till den typen av karriär men de handlade mer om t.ex. museipedagogik. Det var just föremålshistoria som intresserade mig. Att jag hamnade just på Gotland beror egentligen på min kompis som hittade utbildningen. Vi läste arkeologi tillsammans och valde att börja läsa Föremålsantikvarieprogrammet samtidigt eftersom utbildningen var och är unik.

Vad har du med dig för erfarenheter/upplevelser från din utbildning?

De olika material- och teknikkurserna har varit till stor nytta för mig. Jag förstår hur olika material fungerar och i vilka förhållanden de trivs bäst. Jag kan kommunicera med konservatorer kring inneklimat och konservering, något som är en stor fördel som museiintendent. Samlingen på Armémuseum är så pass speciell så att det är omöjligt att läsa sig till i någon utbildning men konstinteriör och föremålshistoria hör ihop med dräkthistoria vilket gjorde att jag hade en bra bas att stå på. Min nuvarande anställning började som en praktik under studietiden. Efter praktiken fick jag min första anställning inom ett inventeringsprojekt, något som ledde till mer arbete och tillslut en fast anställning.

Har du några tips för nyblivna föremålsantikvarier/byggnadsantikvarier?

Jag tror att man måste specialisera sig inom ett område för att bli attraktiv på museimarknaden. Bestäm dig för ett område och satsa på det. Många museer saknar idag riktigt föremålskunniga personer och därför tror jag att det kommer bli mer och mer attraktivt med föremålsantikvarier inom branschen. Genuin kunskap om samlingar och föremål krävs för att bygga bra utställningar i framtiden.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin