Konstvetenskap

Som konstvetare utforskar du världen genom alla sinnen. Med konsten som kompass navigerar du i tid och rum och upptäcker hur olika konstnärliga och visuella uttryck format våra kulturer. Måleri, skulptur, arkitektur undersöks och tolkas med konstvetenskapliga redskap som fördjupar och breddar vår förståelse för både historien och samtiden.

Studenter vid ett bord med öppet äldre fotoalbum.

Undervisning i konstsamlingen, här undersöks en fotobok. Foto: O. Wilson.

Ämnet konstvetenskap ger grundläggande kunskaper i konstens och arkitekturens historia och träning i förmågan att beskriva och tolka konstverk och miljöer av skilda slag från äldsta tid till nutid. Konstvetaren studerar bildernas och byggnadernas betydelse idag men vill också förstå dessa som historiska företeelser, det vill säga kontextualisera dem utifrån deras egna förutsättningar.

Utbildning i ämnet är viktig i en rad skilda sammanhang, till exempel museiarbete, kulturminnesvård, miljöplanering och kulturverksamhet inom kommun och landsting. Den är också lämplig för en yrkesverksamhet i arkiv, bibliotek, bok- och tidskriftsförlag, vuxenutbildning, massmedier och som teoretiskt komplement till konstnärlig verksamhet. Genom ämnets betoning på att tolka och förmedla konst, arkitektur och miljöer uppnås även god förmåga att berätta, levandegöra och skildra i vidare mening, vilket gör att många journalister och författare har konstvetenskaplig bakgrund.

Utbildning i konsthistoria har funnits vid Uppsala universitet sedan 1918, när en professur inrättades i huvudområdet. År 1977 bytte ämnet namn nationellt från konsthistoria till konstvetenskap. Fram till 2000-talets början bedrevs undervisningen i konstvetenskap från A- till D-nivå. 2007 inrättades masterprogram i humaniora vid Historisk-filosofiska fakulteten, där en inriktning mot konstvetenskap ingår. Därmed kunde studenter få antingen en magister- eller masterexamen i ämnet. Från 2023 har institutionen egna masterprogram i konstvetenskap. En av dessa har digital inriktning och kan läsas på distans.

Konstvetenskap ges på grundnivå samt på avancerad nivå. Du kan läsa kurser som fristående kurser eller inom program. Grundnivån hjälper dig att sätta dig in i ämnet, både kronologiskt och genom att djupdyka in i ämnet, från förhistorien till modern tid, från nordisk konst till konst från världens alla hörn. Du läser begrepp, konstens historia, arkitekturhistoria, designhistoria och mycket mer. Valbara är även kurser som ger en inblick i specifika epoker, uttryck eller händelser så som renässansen, reklamaffischer eller städernas födelse.

I grundutbildningen ingår fristående kurser i konstvetenskap på A-, B- och C-nivå samt kandidatprogram. Du kan läsa konstvetenskap på campus eller på distans, som huvud- eller biämne. Kontakta oss för att se hur du kan kombinera som det passar dig!

Upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, stadsvandringar och studiebesök samt litteraturstudier. Vi finns på Campus Engelska parken i Uppsala och en del kurser ges även på distans. Distanskurser ges både på hel- och halvfart, i vissa fall även på kvartsfart.

Program på grundnivå

Du kan söka program på 120–180 hp.

Utbildningar vid Historisk-filosofiska fakulteten

Humanioraprogrammet

Masterstudier och studier på avancerad nivå ger dig möjlighet till fördjupning och specialicering inom ämnet konstvetenskap. Du kommer bl a. att skriva masteruppsats och arbeta med föremål och konstverk, byggnader och begrepp i teori och praktik. Du kan delta vid det Högre seminariet, knyta kontakter inom branschen och koncentrera dig på det område som lockar mest inom ämnet. De baskunskaper du fick under grundutbildningen kommer väl till pass när du går in i djupare studier, avancerad nivå och snabbare takt.

Utbud i konstvetenskap på avancerad nivå

För studerande på avancerad nivå finns magister- och masterprogram på campus och på distans. För att studera på avancerad nivå måste du ha läst minst tre år på grundnivå. De avancerade programmen är på ett eller två år.

Forskarutbildning

Forskning och utbildning på avancerad nivå vid institutionen vid Uppsala universitetet har ett särskilt fokus på äldre konst och materiell kultur. Här finns forskare som ägnar sig åt medeltid och kyrkohistoria, renässansen i Sverige och 1700-talets visuella kultur, men forskning bedrivs även inom samtidskonst, digital konstvetenskap och AI.

Vid institutionen finns dessutom utbildning på forskarnivå som omfattar fyra års heltidsstudier med 240 hp för doktorsexamen och 120 hp för licentiatexamen.

Forskarutbildning

Vid institutionen finns studentföreningar med direkt eller indirekt anknytning till oss som drivs av studenter och/eller alumner. Kontakta föreningarna om du vill ansluta dig!

  • Kulör: Studenter som läser på Kulturentreprenörsprogrammet (KEP).
  • Konstvetarna: Studenter i konstvetenskap. Knuten till Uppsala Studentkår.
  • Nya Valör: Tidskrift i digitalt format med fokus på våra tre ämnesområden, tidigare konsttidskriften Valör. Knuten till Uppsala Studentkår.

Kontakt

  • Kontakta institutionen vid frågor om utbildningar i konstvetenskap: info@konstvet.uu.se, tel. 018–471 2887. Du kan även vända dig till vår kursadministratör eller ansvarig lärare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin