Alva Karlsson Ling

Porträtt av kvinna i museimuljö, mörk bakgrund.

Alva Karlsson Ling på Museum Gustavianum. Foto: Privat.

Vi frågade Alva, amanuens på Museum Gustavianum, hur det kom sig att hon sökt sig dit och vad hon rekommenderar att tänka på om man vill läsa konstvetenskap. Efter att ha läst på kandidatprogrammet i kulturentreprenörskap, med inriktning mot konstvetenskap, läser hon nu vidare på masterprogrammet i digital konstvetenskap.

 

Vad jobbar du med och vad har du för arbetsuppgifter?

Jag arbetar som amanuens på universitetets Museum Gustavianum, jobbet gör man i samband med sina studier, därför är det ett väldigt flexibelt jobb, de är väl medvetna över att man även studerar på heltid. Vi amanuenser gör allt från att möta besökare i kassan, ta hand om presentbutiken, hålla visningar, till att städa upp och hålla museet fint under öppningstiden. Vi representerar även studenterna här på universitetet, så det är ofta vi får svara på frågor från från potentiella studenter och deras föräldrar som är nyfikna över universitetslivet.

Hur var din väg in i ditt nuvarande arbete?

Mitt kandidatprogram erbjöd under den sista terminen plats för praktik, lyckades få terminspraktik på universitetets historiska samlingar. Praktiken var under de sista månaderna ledandes till Gustavianums nyöppning i juni efter ett par år av renovering, så fick in en fot i tid till att de började sina ansökningar för studenter att jobba på museet.

På vilket sätt skulle du säga att studierna hjälpte dig i ditt arbete?

Min anställning är kanske lite av ett särfall då jag är anställd av universitetet jag utbildar mig på. Men mina studier har verkligen varit en väldigt stor hjälp i mina arbetssysslor. Med min kunskap om konst och arkitektur från min utbildning, samt det jag lärt mig från min praktiktid, har jag användning av det varje arbetspass. Förutom i arbetet, tycker jag att konstvetenskap verkligen öppnar upp en helt ny värld i hur man ser sin omgivning, allt från från arkitektur och konst, till reklam. Finns otroligt mycket spännande att lära sig inom konstvetenskap som inte enbart är viktigt för ett framtida jobb!

Kan du ge blivande studenter rekommendationer på hur de kan lägga upp sina studier för att nå sina mål eller få in en fot i branschen?

Vad som funkar som studieplan för en person kanske inte alls fungerar för någon annan, men om du genuint finner intresse för ämnet du läser eller uppgiften du måste göra, eller hittar en ingång att hitta något spännande i det, kommer plugget lösa sig. Mitt bästa tips när det kommer till framtida jobb, är att inte bara fokusera på bra betyg, utan socialisera dig och träffa nya vänner, och inte bara inom programmet du läser. Hittade min praktik genom en vän som studerar antiken som rekommenderade de historiska samlingarna till mig. Förutom att det är bra att knyta kontakter och skapa ett nätverk, blir studielivet mycket lättare och roligare med kompisar!

Har du några tips för nyblivna konstvetare?

Hitta hur du kan relatera till materialet du läser till din vardag, vad finns det för konst och arkitektur runt om dig? Om du kan, besök kyrkor, museer och konstutställningar. Kan skamlöst rekommendera Gustavianum som har ett väldigt stort utbud i sina utställningar som överlappar med konstvetenskapens utbildning.

Hur ser du på framtiden?

Började studera precis när pandemin drog mot sitt slut, det var väldigt oklart då hur framtiden skulle se ut, både generellt men också inom arbetsmarknaden. Men både universitetet och studenterna här i Uppsala har skapat otroligt många resurser och hjälpmedel för att hjälpa en att lyckas, så ser väldigt positivt på framtiden efter mina studier här!

 

Kontakt

  • Kontakta institutionen vid frågor om utbildningar i konstvetenskap: info@konstvet.uu.se, tel. 018–471 2887. Du kan även vända dig till vår kursadministratör eller ansvarig lärare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin