Solcellsteknik

Avdelningen för solcellsteknik är en del av institutionen för materialvetenskap.

Välkommen till avdelningen för solcellsteknik. Vår forskning spänner över ett brett område från grundläggande fysik, kemi och elektronik till materialvetenskapliga tillämpningar som tunnfilmsteknik, materialutveckling och processteknik.

Den gemensamma nämnaren är att vår forskning syftar till att förstå hur ljus interagerar med elektro-optiska material och att använda denna förståelse för att utveckla och vidareutveckla solceller.

Våra lärare är aktiva på flera kurser inom grund och forskarutbildningarna både inom grundläggande elektronik och tunnfilmsteknik, samt karakteriseringsmetoder och mer specifikt inom solcellsteknik.

Forskning vid avdelningen

Vid avdelningen för solcellsteknik forskar vi på tunnfilmsteknik, nanostrukturering och karakteriseringsmetoder för solceller och vi tillverkar våra material och solceller i Ångströms renrum (MSL), både i egen utrustning och i MSL-utrustning.

Solcellens olika funktionella delar går att använda för att beskriva vår forskning om bakkontakter, ljusabsorberande material, buffertskikt, transparenta ledare och modulteknik. Mer innovativ och nyfikenhetsbaserad forskning bedrivs inom plasmonik för solceller, nya material, men vi forskar även på nya solcellstyper, som tandemsolceller.

Vår forskning består till stor del av externfinansierade projekt och är till viss del finansierad inom ramen för STandUP och fakultetsmedel.

Vad vill du veta mer om?

Jobba på avdelningen för solcellsteknik

Är du intresserad av att arbeta på avdelningen? Lediga tjänster utannonseras här.

Vi har alltid plats för ambitiösa och engagerade studenter vid vår avdelning. Hör gärna av dig om du är intresserad av något specifikt projekt eller har en idé för ett examensarbete.

Doktorera vid avdelningen

Om du är intresserad av att bli doktorand eller göra din postdok hos oss ska du hålla utkik efter lediga tjänster.

Du kan också läsa mer om att vara doktorand vid institutionen för materialvetenskap.

Aktuella forskarutbildningskurser

Arbeta och bo i Uppsala på internationall hub Uppsala

Välkommen att ta kontakt med oss på solcellsteknik

Du är välkommen att besöka oss på Ångströmslaboratoriet Lägerhyddsvägen 1, Uppsala. Vi sitter i hus 2, våning 1.

Avdelningsföreståndare: Professor Marika Edoff.

Vi som arbetar på avdelningen

Bild på man i orange tröja. Han ler.

Kontakt

  • Kontakta medarbetare

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin