Doktorander
Nedan följer korta presentationer av våra doktoranders avhandlingsprojekt.
Erik Bergwall: Musikalisk intertextualitet i senrenässansens England
Musikalisk intertextualitet i senrenässansens England: en analys av musiken i John Baldwins notböcker
I mitt avhandlingsprojekt undersöker jag likheter mellan verk av kompositörer verksamma under senrenässansens England. Specifikt utgår jag från musik komponerad och nedtecknad av Windsor-musikern John Baldwin (ca 1560-1615).
Baldwin är unik på det sätt han samlade musik i sin egen notbok. Repertoaren är mycket blandad; profana madrigaler samsas med mässatser och motetter. Dessutom finns ett avsnitt med vad som kan beskrivas som närmast didaktiska övningar eller kompositionsetyder. Baldwin verkar i dessa satser vara inspirerad av sina kollegor, vars stycken han också inkluderat vid sidan av sina egna.
Utifrån denna notbok kategoriseras och analyseras relevanta musikstycken. Genom att kartlägga likheterna hoppas jag även få en tydligare uppfattning om Baldwins professionella nätverk och kunna diskutera gränsen mellan vad som utgör allmängiltig musikalisk "grammatik" och vad som menas med en särskild musikalisk stil eller genre.
Kjell-Åke Hamrén: Sven Karpe och den svenska violinpedagogiken
Under krigsåren på 1940-talet, när hela Sverige var satt på krigsfot, dominerades svenskarnas liv av krisberedskap och försörjningsproblematik. Inte bara den offentliga förvaltningen, näringslivet och det ideella Sverige tvingades till "time out" från ett normalt vardags- och arbetsliv, även kulturlivet stannade av i väntan på krigets utgång. När freden väl kom gick Sverige, liksom västvärldens länder i stort, in i en långvarig högkonjunktur som i vissa avseenden varade ända fram till början av 1970-talet. Statsmakten tog det ena initiativet efter det andra och gjorde stora investeringar i utbildning, offentlig välfärd och infrastruktur.
Mitt avhandlingsarbete handlar om just en sådan efterkrigsföreteelse, nämligen professionaliseringen av undervisningen i violinspel på Musikhögskolan i Stockholm. Den handlar också om hur en helt ny yrkeskår, violinpedagogerna, uppstod vid samma skola under samma tid, och hur denna fick helt avgörande betydelse för den långsiktiga standardhöjningen av violinistprofessionen. En särskild fallstudie ägnas violinisten och pedagogen Sven Karpe, vars gärning som lärare på musikhögskolan från 1950 och vid sommarkurser för violinistiskt talangfulla ungdomar i jämtländska Kall från 1954, kom att bli tongivande i det pedagogiska utvecklingsarbetet. Tyngdpunkten i avhandlingen ligger på det eventuella samspelet mellan den statliga reformpolitiken inom den högre musikundervisningen och det av Sven Karpe ledda arbetet att identifiera undervisningsmetoder som långsiktigt kunde främja tillräcklig bredd för att möjliggöra verklig spets inom svenskt violinspel.
Riccardo Pintus
En presentation av mitt avhandlingsprojekt kommer inom kort.
Emma Sohlgren: Italiensk opera i Sverige under frihetstiden 1719-1772
I mitt doktorandprojekt undersöker jag hur italiensk opera introducerades i Sverige under mitten av 1700-talet och hur det kan sammankopplas med de olika maktanspråk som olika individer och grupper hade under frihetstidens svaga kungamakt. Vem importerade italiensk opera till Sverige och varför?
Drottning Lovisa Ulrikas operauppsättningar under 1750-talet har uppmärksammats i tidigare forskning, men förekomsten av arior och operor i andra sociala sammanhang, till exempel på offentliga konserter och pjäser eller i privata musiksamlingar, var troligen av stor betydelse för den bredare spridningen av operan och lade grunden för dess utveckling i Sverige under den senare delen av 1700-talet och under 1800-talet.
Genom att studera ett tidigare delvis outforskat källmaterial kan vi få en större förståelse för operans roll i Sverige under frihetstiden och för hur den italienska operan och musiken kan ha använts både i och utanför hovet för att stärka politiska intressen eller individers status. Detta kan i sin tur ge nya perspektiv på hur opera seria användes och bidra till den pågående diskussionen om operans sociala funktion i Europa generellt under den här tiden, samt belysa större processer som kulturellt utbyte och appropriering och musikens roll som identitets- och statusmarkör.
John Vandevert
En svensk beskrivning av mitt avhandlingsprojekt kommer inom kort. Här finns en engelskspråkig beskrivning.