Supporterkultur, våldsbejakande extremism och s.k. gängkriminalitet som sociala problem

Beskrivning

Avhandlingen handlar om hur olika sociala fenomen – supporterkultur, våldsbejakande extremism och s.k. gängkriminalitet – har konstruerats och etablerats som sociala problem i Sverige.

Att studera sociala problems framväxt kan göras på olika sätt. Ett sätt är att göra det från ett objektivistiskt perspektiv, där vad som definieras som ett socialt problem blir beroende av verkliga, skadliga förhållanden. Ju fler människor som omfattas eller ju skadligare något är desto större vikt läggs vid problemet. Ett annat sätt är att studera själva definitionsprocessen avseende hur de sociala fenomenen växer fram som sociala problem. Detta perspektiv – vilket är konstruktivistiskt – intresserar sig för konstruktionen av sociala problem. Det relevanta blir att undersöka vem som påstår att något är ett socialt problem, hur problemet konstrueras och vilka anspråk som finns med konstruktionerna. Supporterkultur, våldsbejakande extremism och s.k. gängkriminalitet har i olika former förekommit tidigare i Sverige, men uppmärksammats i varierande stor utsträckning över tid. Det blir då intressant att undersöka hur stora problemen påstås vara samt vem/vilka som framför dessa påståenden. Hur fenomenen har konstruerats som sociala problem har nämligen betydelse för vilka åtgärder som kan komma ifråga för att hantera dem.

Det övergripande syftet med avhandlingen är alltså att jämföra och undersöka hur supporterkultur, våldsbejakande extremism och s.k. gängkriminalitet har konstruerats som sociala problem i Sverige inom olika fält (kunskap, politik och praktik), eventuella diskursiva förändringar över tid och vilken eventuell betydelse detta kan få för de åtgärder som socialt arbete förväntas arbeta med i praktiken.

Handledare: Biträdande professor Anna Olaison, Docent Maritha Jacobsson & Professor Stefan Sjöström

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin