Samverkan och samarbeten

Ämnet Religionshistoria och Global kristendom har, förutom med andra ämnen vid Teologiska fakulteten, nära kontakt med Indologi (Språkvetenskapliga fakulteten) och Kulturantropologi (Historisk-filosofiska fakulteten). I Forum för Afrikastudier vid Uppsala universitet, ett fakultetsgemensamt forum vid Hum-Sam-området, finner forskare och doktorander med intresse för Afrika en stimulerande miljö och goda möjligheter till samarbete över fakultetsgränserna.

Inriktningen Religionshistoria deltar regelbundet i forskarskolesamarbete i religionshistoria med lärare och doktorander vid andra lärosäten i Sverige. Olika former av samverkan sker också på individuell nivå. Nils Billing är sedan 2016 engagerad som epigraf i det arkeologiska projektet The Gebel el-Silsila Project i södra Egypten under ledning av Dr Maria Nilsson vid Lunds universitet. Jens W Borgland deltar i forskning med anknytning till Norsk Filologisk Institutt (PHI). Doktoranden Lisa Bukhave Jensen deltar i forskningsmiljön kring projektet Languages and Myths of Prehistory (LAMP).

Inriktningen Global kristendom deltar regelbundet i forskarskolesamarbete genom det nordiska nätverket Nordiska Institutet för Missionsforskning och Ekumenik (NIME). Global kristendom har också sedan många år varit en aktiv part i det internationella akademiska sällskapet The European Society for Intercultural Theology and Interreligious Studies (ESITIS) och deltar regelbundet i konferenser som anordnas av sällskapet. Inriktningen Global kristendom samarbetar på flera sätt med Svenska kyrkans forskningsenhet, både i forskningsprojektet om svenska missionärer i Zimbabwe och i redaktionen för skriftserien Church of Sweden Research Series.

Samverkan mellan Global kristendom och Stiftelsen Fjellstedtska skolan sker i form av kortare och längre kurser, föreläsningar och seminarier samt studieresor.

Håkan Bengtsson medverkar i Forum för judiska studiers program och har även kurssamverkan med dess lärare och forskare. Samverkans bedrivs även med Institutionen för Arkiv, Bibliotek och Museer om frågor om kulturarv och politisk konflikt. Ett samarbete finns också med Lutheran Theological Seminary i Hong Kong om kurser i andra templets judendom och i bibelvetenskap, samt med Svenska kyrkans internationella avdelning i Uppsala kring judisk-kristna relationer.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin