Introduktion av studentrepresentant

Ansvar för introduktionen

Vid introduktionen av en studentrepresentant förväntas alla som ingår i organet bidra med sitt perspektiv och utifrån sina förutsättningar. Den som är väl förberedd, har förstått sitt uppdrag och sammanhang har lättare att bidra konstruktivt. Det är därför betydelsefullt med en introduktion för studentrepresentanter.

Ordförande i organet ansvarar för att studentrepresentanterna får en introduktion. Fundera igenom vad som är viktigt för att studentrepresentanten ska kunna delta konstruktivt. Detta kan också diskuteras med studentkårerna som kan bidra med sitt perspektiv.

Här ges exempel på några områden som kan vara bra att prata om:

  • Historik som kan vara viktig att känna till för att förstå uppdraget.
  • Om det finns förordningar och regler som har stor påverkan på de ärenden som behandlas inom organet.
  • Hur mandat och roller ser ut. Kanske en beskrivning av hur organet relaterar till andra delar av organisationen?
  • Hur mötena brukar gå till. När och hur studentrepresentanten kan anmäla frågor till agendan och komma med inspel. Finns det oskrivna regler som är viktiga för att arbetet ska flyta på? Går det att förutse när under året vissa frågor hanteras? Ett årshjul kan vara åskådliggörande för att förstå det större sammanhanget.
  • Specifika ord och begrepp som är bra att känna till. Både sådana som används i sammanträdessammanhang (ajournering, bordläggning, votering) som förkortningar och fackuttryck som används just inom det aktuella området.

Erbjud en kontaktperson

Ytterligare sätt att underlätta kan vara att erbjuda en mentor eller kontaktperson som studentrepresentanten kan vända sig till med frågor samt att erbjuda förmöten där de kommande ärendena gås igenom.

Tillgänglighet till möteslokaler

Säkerställ att studenterna har tillgång till möteslokalerna, så inte avsaknad av passerkort blir ett hinder.

Studentkårerna kan bidra

Studentkårerna genomför återkommande introduktionsutbildningar av mer generell karaktär där former för sammanträden inom akademin tas upp. Det finns även en handbok för studentinflytande publicerad av Uppsala förenade studentkårer.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin