Uppdraget som representant

Under uppdragets gång

Den som leder arbetet i ett organ behöver se till att alla kommer till tals och har möjlighet att bidra. Tänk på att ge studenternas röst utrymme, utan att det blir utpekande eller särbehandlande. Prata gärna om vad ni gör och varför under mötets gång samt i den kommunikation som sker mellan möten som studentrepresentanten är en del av.

Om det finns ärenden där studentrepresentanter inte ska delta kan det vara lämpligt att dela upp mötet i två separata delar.

Det kan vara bra att stämma av med studentrepresentanterna efter mötet. Kanske är det något som behöver förklaras eller förändras inför nästa möte?

Svenska eller engelska?

Myndighetsspråket är svenska, därför är möteshandlingar och möten oftast på svenska. En utmaning för ej svenskspråkiga studentrepresentanter kan därför vara språklig. Ett sätt att hantera möten där deltagarna talar olika språk är att vissa inlägg eller delar av mötena genomförs på engelska. Kallelsen kan vara på engelska även om underlag och mötesanteckningar är på svenska. Omfattande underlag kan ha en sammanfattning på engelska. Uppsala universitets språkpolicy ger viss vägledning för situationer då flera språk behöver hanteras samtidigt.

Uppsala universitets språkpolicy

När beslut fattas

Studentrepresentationen ser olika ut beroende på om beslut fattas av en eller flera personer. Det finns också lägen där det inte är lämpligt att studentrepresentanter deltar.

När beslut fattas

Tillgång till lokaler

Studentrepresentanter kan behöva tillgång till lokaler för egna möten kopplat till studentinflytandet. Studentföreningar har rätt att använda undervisningslokaler för sammankomster som föreningar anordnar för sina medlemmar.

Riktlinjer för tillträde och upplåtelse i Uppsala universitets lokaler

När uppdraget tar slut

Studentrepresentantens uppdrag är tidsbegränsat. Organets ordförande kan vid förfrågan skriva ett intyg till studentrepresentanten om genomfört uppdrag. Studentkårerna utfärdar ett generellt intyg till studentrepresentanterna.

Om något inte fungerar

Var uppmärksam på signaler om att något inte fungerar väl. Ta kontakt med berörda studentrepresentanter eller studentkårer i ett tidigt skede för att undersöka vad som kan göras.

Klagomål hanteras och löses i första hand lokalt där problem uppstått. I de fall då problemen inte kan lösas lokalt finns det funktioner utanför institutionen som kan vara behjälpliga. Vid studentkårerna finns olika funktioner som till exempel student-och doktorandombud, studiebevakare och studerandeskyddsombud.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin