Studentinflytande

Varför studentinflytande?

Enligt Högskoleförordningen har studenter rätt att ha representanter i alla beslutande och beredande organ som på något sätt har betydelse för utbildningen och studenternas situation. Därför finns studenter med i till exempel institutionsstyrelser, fakultets- och områdesnämnder och särskilda organ för beslut inom utbildning och forskning.

Kollegialitet och studentinflytande är grundläggande principer vid Uppsala universitet och lyfts fram i Uppsala universitets Mål och strategier. Vid universitetet är studenter, lärare och andra medarbetare gemensamt ansvariga för att bidra till kvalitet i verksamheten och universitetets utveckling, om än i olika roller.

Studenter är med och påverkar utbildning och studiemiljö genom att framföra synpunkter och konstruktiv kritik, till exempel i form av kursvärderingar, utbildningsutvärderingar, som studentrepresentanter eller studerandeskyddsombud samt genom engagemang i studentkårerna.

Riktlinjer och vägledning

Uppsala universitet har beslutat om riktlinjer för studentinflytande som syftar till att förtydliga arbetet med studentinflytande vid universitetet. Som komplement till riktlinjerna finns en vägledning för arbetet med studentinflytande.

Riktlinjerna är det styrande ramverket medan vägledningen är tänkt att stödja arbetet genom att utveckla och förtydliga riktlinjerna samt ge praktiska råd och tips. Här hittar du en kortare version av vägledningen. I mål- och regelsamlingen finns riktlinjerna och vägledningen i sin helhet.

Informellt och formellt studentinflytande

Studentinflytande kan utövas i både informella och formella sammanhang. Informellt studentinflytande sker till exempel mellan studenter och lärare i ett spontant samtal om en kurs. Denna vägledning ger stöd för arbetet med formellt studentinflytande där studenterna enligt Högskoleförordningen har rätt att vara representerade.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin