Kursvärderingsstöd

Ett viktigt instrument inom kvalitetsarbetet är kursvärderingarna som genomförs i samband med universitetets kurser. Kursvärderingsprocessen Word, 59 kB. sträcker sig från utformningen av en kursvärdering till återkoppling till studenterna.

Riktlinjer för kursvärderingar

Kursvärderingarna regleras i de riktlinjer för kursvärderingar som fastställts av rektor. I riktlinjerna framgår bland annat att:

  • kursvärderingar även ska göras på forskarnivå
  • att arbete med kursvärderingar kräver hänsyn till etiska krav. Anställdas och studenters integritet ska beaktas. Ett publiceringsgodkännande av ansvarig tjänsteman (ej arvoderad student) ska därför föregå eventuell publicering av studenternas fritextsvar.
  • centrala synpunkter från studenternas fritextsvar ska och kursvärderingen i övrigt ska sammanfattas i en kursrapport. I kursrapporten sker en värdering och analys av resultaten av kursansvarig (eller annan utsedd person). Kursrapporten innehåller såväl student- som lärarsynpunkter och eventuella åtgärdsförslag

Kursvärderingsfilmer

Här finns fyra korta filmer om kursvärdering på engelska. I modul 1 finns information om de lagar och regler vi har att förhålla oss till i vårt kursvärderingsarbete. Modul 2 handlar om utformning av kursvärderingar och innefattar intervjuer med lärare. Modul 3 innehåller information om sammanställning av kursvärderingsresultat och kursrapport. I modul 4 förs ett panelsamtal med lärare och studenter om kontinuerlig kursvärdering och studentengagemang.

Kursvärderingsseminarier

Enheten för kvalitet och utvärdering ger kursvärderingsseminarier som vänder sig till såväl personal som studenter. Syftet med dessa seminarier är att stimulera arbetet med kursvärderingar i utbildningen. Kursvärderingsseminarier hålls med jämna mellanrum, men kan också bokas för en institution eller en grupp lärare.

Kursvärderingssystem vid Uppsala universitet

Kursvärderingssystemet vid Uppsala universitet och utbildningsmiljön Studium kopplades ihop under vårterminen 2022. Numera kan du utgå från din kurs i Studium när du vill skapa en kursvärdering. Guide finns i Studium

Vägledning

I Vägledning för kursvärderingar - stöd och råd i kursvärderingsarbetet Pdf, 182 kB. ges några utgångspunkter för arbetet med kursvärderingar samt praktiska råd och tips.

Kortfattade råd

Ta del av dessa kortfattade råd Pdf, 102 kB. för att kursvärderingarna ska utgöra effektiva utvecklingsinstrument.

Rapport från samhällsvetenskapliga fakultetens projekt för att förbättra arbetet med kursvärderingar och kursrapporter 2020-2021 Rekommendationer till institutionernas arbete med kursvärderingar Pdf, 342 kB..

Utvärdering av forskarutbildningskurser

Frågebank

Frågebanken kan utgöra en inspirationskälla vid utformandet av kursvärderingsenkäter. I frågebanken Pdf, 218 kB. hittar du exempelvis frågor om förkunskaper, förväntningar, krav, lärares insatser, studenternas egna insatser, studieklimat, examination, forsknings- respektive arbetslivsanknytning och måluppfyllelse. Det finns även en kompletterande frågebank med frågor passande för distans- och digital undervisning Pdf, 102 kB..

Kursvärderingsexempel

Ta del av exempel på hela kursvärderingar av olika längd:

Programvärderingsenkät

Ta del av exempel på teman/frågeområden som kan vara bra att beakta vid utfomningen av enkäter för att undersöka studenters uppfattningar av utbildningsprogram. Frågorna under respektive tema är exempel på frågor som kan ställas.

Exempel på kursrapport

Exempel på kursrapportmall som innehåller rubriker på både svenska och engelska. Om du väljer att skriva din kursrapport på engelska behöver du skyndsamt kunna ta fram en svensk översättning av dokumentet om någon efterfrågar det (enligt Språkpolicy för Uppsala universitet, UFV 2016/520).

Nu kan man skriva in kursrapporter direkt i kursvärderingssystemet. Du väljer själv om du vill använda mallen ovan som stöd eller skriva en egen text. Guide finns i Studium.

Kontakt

För frågor, information eller konsultativt stöd i arbetet med kursvärderingar kontakta gärna Maria Magnusson eller Therese Ljunghammar

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin