Generativ AI i undervisning

Bästa sättet att förstå de fördelar och risker som kan finnas med användningen av generativ AI i den egna ämneskontexten är att själv testa och pröva sig fram. I och med att alla lärare och studenter har tillgång till verktyget Copilot finns nu också förutsättningar att göra detta tillsammans med studenterna.

På de här sidorna presenteras sex användningsområden för generativ AI, som du når via länkarna längre ner. Längst ner på denna sida finns några länkar där lärare deltat med sig av idéer för undervisningen.

Dela med dig av dina erfarenheter!

När så mycket är nytt och oprövat finns det mer än någonsin att vinna på att lära av varandra! Har du testat att använda AI i undervisningen? Hör i så fall gärna av dig till Enheten för universitetspedagogik och berätta hur det gick, vare sig det blev en framgång eller en besvikelse! Vi sammanställer och hjälper till att sprida lärares erfarenheter.

Hör av dig!

Vi svarar så fort vi kan!

Sex områden där AI kan spela en roll

Lärare som använt AI i undervisningen

Vid Uppsala universitet

Mounir Karadja, Nationalekonomiska institutionen och Andreas Stokke, Filosofiska institutionen vid Uppsala universitet beskriver hur studentdiskussioner under seminarier kan förbättras med hjälp av generativ AI.

Internationella exempel

J. Bliss, "AI Teaching Law in the Age of Generative AI", University of Denver Legal Studies Research Paper, January 2024, ger en intressant bild från amerikansk juridikutbildning, med både lärar- och studentperspektiv från ett område, där generativ AI redan används flitigt i yrkeslivet.

Från University of Oxford kommer An introduction to the use of generative AI tools in teaching

Från Harvard kommer The AI Pedagogy Project, som innehåller åtskilliga konkreta exempel på uppgifter där AI används och en allmän introduktion till generativ AI.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin