Att skapa tvärvetenskaplig utbildning
Enligt Uppsala universitets Mål och strategier (UFV 2018/641) ska universitetets utbildningsutbud vara varierat och flexibelt så att det stimulerar skräddarsydda examina med unika ämneskombinationer och det livslånga lärandet. Där anges vidare att:
- universitetet ska verka för att utveckla fler gränsöverskridande utbildningsprogram och kurser som baseras på nya ämneskombinationer, gärna över områdesgränserna.
- universitetet måste ha förmåga att ständigt utveckla och förnya utbildningen och forskningen, för att möta successivt förändrade förhållanden och utmaningar i samhälle och arbetsliv.
- universitetet ska vinna och förmedla kunskap till mänsklighetens gagn och för en bättre värld.
Många av dagens samhällsutmaningar kräver ämnesövergripande angreppssätt. Uppsala universitet har en rik ämnesbredd och därmed goda förutsättningar att erbjuda sina studenter tvärvetenskapliga utbildningar av hög kvalitet. Sådana utbildningar finns redan idag men den tvärvetenskapliga dimensionen kan i många fall fördjupas och nya samarbeten etableras. Steget till att skapa ny tvärvetenskaplig utbildning kan ofta vara ganska långt och lärare som försökt har ofta stött på olika hinder.
Vi har här samlat råd och tips för den som planerar att utveckla eller skapa ny tvärvetenskaplig utbildning, exempelvis lärare, studierektorer, utbildningssamordnare och programansvariga. Förhoppningen är att det gör arbetet lite lättare, såväl administrativt som pedagogiskt. Fokus ligger på tvärvetenskaplig utbildning på grund och avancerat nivå, men avsikten är att i ett nästa steg inkludera råd och tips avseende tvärvetenskaplig forskarutbildning.
Sidorna har utvecklats av en arbetsgrupp bestående av:
- Åsa Kettis, avdelningschef, avdelningen för kvalitetsutveckling (sammankallande)
- Sara Lilja Visén, utbildningsledare, kansliet för humaniora och samhällsvetenskap
- Camilla Maandi, enhetschef, enheten för kvalitet och utvärdering, avdelningen för kvalitetsutveckling
- Ulrike Schnaas, pedagogisk utvecklare, enheten för universitetspedagogik, avdelningen för kvalitetsutveckling
- Sofia Stenler, utbildningsledare, enheten för handläggning, utbildning och lärarrekrytering, kansliet för teknik och naturvetenskap
- Joakim Svartheden, pedagogisk utvecklare, MedfarmDoIT, kansliet för medicin och farmaci
Arbetsgruppen har inhämtat synpunkter från lärare med erfarenhet av tvärvetenskaplig utbildning under sitt arbete.