Skrivhjälp

Rättstavningsprogram och grammatikkontroll har funnits tillgängliga länge och betraktas knappast som kontroversiella. Med generativ AI har nya möjligheter tillkommit. Det handlar inte längre bara om korrigeringar av stavfel eller grammatiska fel, men också om t.ex. översättning och förslag på disposition, för att inte tala om att AI kan producera innehåll som svar på promptar från användaren. För en del studenter kan några förslag på inledande formuleringar, eller på en översiktlig dispositon för svaret, därmed också fungera som ett sätt att lösa upp writer's block.

Vad är otillåtet och vad är bara olämpligt?

Men att man kan göra någonting med AI är inte samma sak som att man alltid bör eller får göra det! Naturligtvis finns det moment inom språkkurser då det kan finnas utmärkta anledningar att neka studenterna all användning av AI-verktyg. Men frågan är mycket mer allmängiltig än så: risken är stor att en del studenter tacksamt tar emot språklig assistans från AI, men utan att ta sig tiden att fundera närmare på varför t.ex. en viss utformning av en inledning är att föredra framför en annan. Att sällan eller aldrig själv försöka hitta en struktur i materialet, utan bara acceptera ett förslag från AI ger inte heller någon analytisk träning. Och att låta AI generera innehåll istället för att själv arbeta sig fram till svaret kan försämra den egna förståelsen av ämnet: själva skrivprocessen är ju ett sätt att bearbeta materialet och utveckla och fördjupa de egna resonemangen, tolkningarna och metoderna. Handlar det dessutom om text till en uppsats, en avhandling eller till någon annan examinerande uppgift kan det vara otillåtet och bedömas som fusk.

Diskutera och testa AI-assistans med studenterna

Det bästa angreppssättet är att redan tidigt under kursen, och särskilt om man vet att man har många nya studenter, t.ex. på första terminen av ett program, ta upp det akademiska skrivandet, så att studenterna upparbetar en större förståelse för dess villkor. Några punkter att ta upp är då:

  • Skrivprocessen som en del av lärprocessen och inte bara en yttre form
  • Betydelsen av olika kontexter: i vilka sammanhang är det alldeles okontroversiellt att använda AI, när är det helt otillåtet, och när är det tveksamt?
  • Betydelsen av att ta ställning till och lära sig av förslagen från AI
  • Eventuella regler om att AI-bruk måste anges

Ge studenterna några ämnen eller problemställningar och låt dem sedan under ett intensivt pass i sal, eller också asynkront, testa alla möjliga varianter av AI-stöd: att generera färdiga svar, hämta referenser, att få idéer och förslag till dispositioner och argument, att översätta texter och granska stavning, grammatik, styckeindelning m.m. Diskutera resultaten och för- och nackdelar tillsammans med studenterna.

 

Länkar om skrivstöd

Guide till studiestrategier - självstudiekurs i Studium, om bl.a. akademiskt skrivande

Språkverkstaden - främst ett stöd för studenterna, men ordnar även kurser för lärare vid UU om att arbeta med studenternas skrivande

AI som skrivstöd i akademiskt arbete - video från Högskolan Kristianstad

Skrivguiden - om generativ AI i akademiskt skrivande

A. Bedington m.fl., Writing with generative AI and human-machine teaming: Insights and recommendations from faculty and students, Computers and Composition 74, 2024

Wise, B., Emerson, L., Van Luyn, A., Dyson, B., Bjork, C., & Thomas, S. E. (2024), "A scholarly dialogue: writing scholarship, authorship, academic integrity and the challenges of AI", Higher Education Research & Development, 43(3), 578–590, 2024, har ett bredare perspektiv på skrivande och lärande.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin