När beslut fattas
Beslut som fattas av en grupp av personer
Om beslut ska fattas av en grupp av personer har studenterna rätt att vara representerade med minst tre ledamöter. Antalet studentrepresentanter i en sådan grupp får dock vara färre om det finns särskilda skäl med hänsyn till det totala antalet ledamöter i gruppen.
Studentrepresentation ska finnas med i till exempel institutionsstyrelser, fakultets- och områdesnämnder och särskilda organ för beslut inom utbildning och forskning. Studentrepresentanter är fullvärdiga ledamöter i organet.
Beslut som fattas av en enda person
När beslut fattas eller beredning sker av en enda person behöver särskild vikt läggas vid att studentperspektivet tas tillvara.
- På institutionsnivå fattas enpersonsbeslut ofta av prefekt eller studierektor. Samråd sker i första hand med en studentrepresentant som företräder studenter som påverkas av beslutet. Exempelvis kan prefektbeslut beredas med studentrepresentant från institutionsstyrelsen.
- När det gäller rektorsbeslut och universitetsdirektörsbeslut finns etablerade rutiner för studentinflytande.
- När beslut fattas eller beredning sker av en enda person ska information och samråd ske i god tid innan beslutet fattas eller beredningen slutförs. Den person som fattar beslutet ansvarar för att studentinflytandet säkras.
Beslut som fattas utanför terminstid
Om beslut fattas utanför terminstid behöver studentinflytandet ändå upprätthållas. Om det inte är tydligt vem som kan bidra med studentperspektiv i ärendet är det bra att ta kontakt med berörda studentkårer eller med samverkansorganet Uppsala universitets förenade studentkårer (UUFS) för att tillsammans hitta en lösning.
När studentrepresentanter inte ska vara med
Det finns beredningar och beslut där det inte är lämpligt att studentrepresentanter deltar. Då är det viktigt att ansvarig kan argumentera för varför studentrepresentanter inte ska delta.