Rum för ljus och mörker
Basutställningen ”Rum för ljus och mörker” öppnade i oktober 2024 och berättar om psykiatrins historia med särskilt fokus på Ulleråkers sjukhus. Den berättar om sjukhusets historia, från 1300-talets Helgeandshus fram till idag. Ett rum är vigt åt konst som skapats av patienter vid sjukhuset, andra tematiserar sysselsättning och sjukhuset som livsmiljö för patienter och personal.
Utställningen visar också hur sätten att uppfatta och behandla psykisk sjukdom har förändrats – från det förmoderna samhället via psykiatrins framväxt som egen disciplin fram till den psykofarmakologiska eran som vi befinner oss i nu.
Om utställningen Rum för ljus och mörker
I Ulleråker vårdades psykiskt sjuka människor under mer än tvåhundra år. Länge var sjukhusområdet inhägnat för att både skydda och kontrollera de intagna. Slutenheten gav upphov till mytbildning och många gånger felaktiga föreställningar om psykisk sjukdom.
Idag finns inte längre vårdinrättningar som Ulleråkers sjukhus. Ökad kunskap om psykisk sjukdom och nya behandlingsformer har gjort institutionerna utdaterade. Psykiatrin har rört sig bort från slutenhet till öppenhet. Från att ha varit en isolerad vårdform sker den psykiatriska vården nu i samverkan med andra verksamheter i samhället.
Psykisk sjukdom har existerat i alla tider, men sätten att uppfatta, förklara och behandla den har sett olika ut. Det förflutna ger perspektiv på vår samtid och vad det är att vara människa. I både yttre och inre rum återfinns ljus och mörker.
Om samlingen
I utställningen visas i huvudsak föremål och konst som samlats in och bevarats av personer som arbetade vid Ulleråkers sjukhus.
Köksredskap och verktyg från sjukhusets skomakeri, tidigt 1900-tal.
Sommaruniform för personal vid Ulleråkers sjukhus, ca 1930.
Konst som skapats vid sjukhuset. Sidenbroderier, snidade träfigurer och ett självporträtt.